Mravi kruže oko “ajfona” koji zvoni!

A. P. | Razbibriga 2015-09-11 09:54:06 2015-09-11 09:54:06

Video mrava koji idu u krug oko mobilnog telefona koji zvoni privukao je veliku pažnju na internetu, a svi se pitaju zbog čega se mravi tako ponašaju.

printscreen/youtube


Video je na “jutjub” postavljen 30. avgusta i već je privukao skoro pola miliona pregleda. Na njemu oko 300 crnih mrava se u početku ponaša normalno i svak ide svojim putem, dok telefon ne počne da zvoni i tada mravi kao po komandi kreću da idu u krug.

Na internetu se pojavila gomila teorija o tome šta se zapravo dogodilo. U jednoj od njih se navodi da mravi zapravo igraju plemenski ples, dok oni sa velikim smislom za humor tvrde da se mravi zapravo kreću u krug pokušavajući da smisle kako da se jave na telefon.


Međutim, profesor Najdžel Endru sa Univerziteta Nova Engleska u Australiji tvrdi da je u pitanju elektromagnetni talas dolaznog poziva krivac za neobično ponašanje mrava:

“Mravi na antenama imaju magnetne receptore. Ako prelaze veće udaljenosti, pomoću tih antena i magnetnih zračenja iz zemlje znaju u kom pravcu se kreću - istočno, zapadno, severno ili južno”, istakao je Najdžel.


Na drugoj strani Sajmon Robson, stručnjak za insekte sa Univerziteta Džejms Kuk u Kvinslendu tvrdi da se mravi kreću u krug zbog toga što su izgubili feromonski trag pomoću koga prate ostatak grupe.

 

Expand player
Pogledajte više