Otrov koji je pretvorio mozak orlova u "švajcarski sir" otkriven nakon 30 godina istrage!
Problem se pojačava kada se radi sa pacijentima koji nisu ljudi i sa kojima smo manje u stanju da izvučemo detaljnu istoriju koja bi mogla otkriti gde su pokupili nepoznati zagađivač. Tri decenije istraživači u Americi pokušavaju da utvrde šta je uzrok česte i brze smrti orlova u Džordžiji, Južnoj Karolini i Severnoj Karolini ( ovog puta nema ubitačnih lounova ). Ne samo da je pronađen uvredljivi zagađivač, već su istraživači takođe identifikovali hemikaliju (koja je najverovatnije procurila iz ljudske aktivnosti) koja je pretvara u smrtonosni koktel.
Studija objavljena u časopisu Science provela je godine istražujući uzorke vode iz ljudskog jezera što ih je na kraju dovelo do nove vrste plavo-zelenih algi - zapravo ne algi, već agregacije cijanobakterija koje mogu biti štetne ili čak fatalne u zavisnosti od toga njegova toksična jedinjenja. Ove ranije nepoznate cijanobakterije trebalo je nekako uvesti u životnu sredinu, a nakon značajne istrage tim je uspeo da identifikuje da invazivni korov Hidrilla deluje kao supstrat na kojem mogu rasti plavo-zelene alge. Cijanobakterije su nazvane Aetokthonos hidrillicola , što znači „ubica orla koji raste na Hidrilli “.
Implikacije prisustva ove cijanobakterije su rasle kako je bila izložena bromidu u vodi, za koji istraživači veruju da potiče iz antropogenog izvora. Ove dve stvari su zajedno stvorile neurotoksin koji utiče i na ptice koje jedu invazivnu hidrilu (splav za cijanobakterije), kao i na životinje koje jedu te ptice, kao što su orlovi.
Neurotoksin ima razarajući efekat na mozak onih koji ga unose, izbacujući rupe u beloj materiji tako da razvijaju ono što se ponekad naziva „ mozak švajcarskog sira “. U pogođenih ptica postoje kontrolni znakovi koji će uskoro podleći infekciji, poput opuštenih krila orlova, dok se za ostale životinje poput kornjača i daždevnjaka to manifestuje kao grčevi.
„Želimo da ga ljudi prepoznaju pre nego što uzmu ptice ili ribe sa ovih jezera“, rekla je Suzan Vajld, vanredni profesor nauka o vodama iz Šume šumarstva i prirodnih resursa Varnell koja je radila na otkriću. „Za ribu je teško. Izbegavao bih da jedem ribu sa lezijama ili nekom vrstom deformacija; vidimo pogođene ribe sa sporim brzinama plivanja, ali ribolovci to neće moći da vide. Želimo da ljudi poznaju jezera u kojima je dokumentovana ova bolest i da budu oprezni pri konzumiranju ptica i riba sa ovih jezera. “
S obzirom da je poznato da se neurotoksin nakuplja u prehrambenom lancu (fenomen koji se naziva bioakumulacija), očekuje se da on ima potencijal da zarazi ljudske domaćine koji jedu ulov iz plovnih puteva kolonizovanih ovim invazivnim korovom i njegovim slepim putevima cijanobakterija.
„Sezonski uslovi okoline koji promovišu proizvodnju toksina A. hidrillicola specifični su za vododelnicu“, napisali su autori studije . „Treba povećati nadzor i podizanje svesti javnosti za A. hidrillicola i AETKS radi zaštite divljih životinja i zdravlja ljudi.“