Slušajte zvuk muzičkog instrumenta stvoren od školjke stare 17.000 godina (VIDEO)

Alo/K.Ć | Razbibriga 2021-04-14 12:43:44 2021-04-14 12:43:44

Pre skoro 90 godina naučnici su u jednoj od najpoznatijih praistorijskih pećina u Francuskoj otkrili veliku školjku

Shutterstock

Pre skoro 90 godina naučnici su u jednoj od najpoznatijih praistorijskih pećina u Francuskoj otkrili veliku školjku. Zahvaljujući multidisciplinovanoj studiji, istraživači misle da je školjka najstariji muzički instrument te vrste star više od 17.000 godina. Neverovatno, još uvek može da se svira na njoj.

Školjke kao duvački instrumenti sežu hiljadama godina unazad. U osnovi duvate školjku poput trube kroz rupu urezanu u šiljak i prilagodite zvuk rukom u otvor školjke. 

Ova drevna školjka može da proizvede zvuke blizu tri note: C, D i C oštro, što je dovoljno za sviranje evropske muzike iz Velvet Undergrounda.

Školjka je otkrivena 1931. godine u pećini Marsoulas na jugozapadu Francuske, prvoj ukrašenoj (pećinskim slikama) pećini pronađenoj u francuskim Pirinejima i od tada je izložena u muzeju Toulouse. Školjka pripada velikom morskom pužu vrste Šaronia lampas i mada je to bilo neočekivano otkriće i za koju se pretpostavlja da je potekla sa juga, verovatno Afrike, nije se smatralo od posebnog interesa kada je pronađena.

Prethodna istraživanja nisu mogla da primete bilo kakve indikacije ljudske modifikacije, gde je neko mogao da napravi rupu ili čak i usnik, pa se smatralo da se možda čuva kao šolja za piće. U novom ispitivanju, vodeća autorka Karole Fritz iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja i kolege su umesto toga utvrdile da je školjka zaista promenjena, što je ovo novo i vrlo uzbudljivo otkriće za pećinu Marsoulas.

Slušajte zvuk ispod:

Tim je pronašao četiri važne promene. Vrh školjke je slomljen formirajući otvor od 3,5 centimetra (1,4 inča). Imajući u vidu da je ovo bio najjači deo školjke, ne izgleda da je to bilo slučajno. Otvaranje je nepravilno i imalo je neki organski premaz, tako da tim misli da je nekada imao usnik.

Druge dve promene su na suprotnom kraju ljuske. Ovi drevni ljudi uklonili su krajnje ivice labruma, rašireni greben smešten oko školjke, proširujući otvor, verovatno dajući različite note. Spoljašnost ljuske takođe je bila ukrašena oker-crvenim pigmentom.

Pećina Marsoulas pronađena je 1897. godine i čini se da pokazuje početak magdalenske kulture u regionu. Najpoznatiji je po oker crvenim pećinskim slikama, pa pronalazak istog pigmenta na ljusci školjke ovom predmetu daje određeni kulturni značaj. CT skeniranje objekta otkrilo je da su u spirali bile dve pažljivo izrađene rupe. Ključni dokaz došao je od muzikologa koji se specijalizovao za duvačke instrumente koje su uvrstili naučnici, a koji je mogao da svira tri note.

"Širom sveta školjke su služile kao muzički instrumenti, uređaji za pozivanje ili signalizaciju i sveti ili magični predmeti u zavisnosti od kultura“, pišu autori u studiji. „Prema našim saznanjima, školjka Marsoulas jedinstvena je u praistorijskom kontekstu, međutim, ne samo u Francuskoj, već u razmerama paleolitske Evrope i možda sveta."

Expand player
Pogledajte više