ZA VIKEND ĆE VEJATI I U GRADOVIMA Evo kako da pripremite svoj automobil za sneg
Foto: Alo/Alo

Iako kalendarski još nije počelo, niske jutarnje temperature, mraz i padavine su tu da podsete da je zima već stigla. Zato su poslednji jesenji dani rok za proveru i pripremu vašeg metalnog ljubimca za hladna jutra, poledicu i sneg na putevima.

Kvar u automobilu je poslednja stvar koju želimo čak i pri odlasku na duži put, pa se pored redovnog održavanja automobila preporučuje da još jednom proverite ispravnost i bezbednost svog automobila zimi. Stoga se vozačima savetuje da provere sledeće:

Zimska oprema

Iako je obavezno posedovanje zimske opreme opštepoznata činjenica, to ne znači da ne treba obratiti pažnju na ispravnost guma, kao i odgovarajućih lanaca. Nije loše ponoviti da dubina gazećeg sloja na zimskim gumama mora biti najmanje 4 mm.

Ako ste tokom letnjih meseci na automobilu imali zimske gume, ne zaboravite da one gube performanse zbog vrućine asfalta, što direktno utiče na vašu bezbednost u vožnji u hladnim mesecima. Isto tako, letnje gume nisu adekvatne za vožnju po niskim temperaturama, pa se iz bezbednosnih razloga uvek preporučuje da imate dva kompleta guma. Pošto pritisak u gumama opada na niskim temperaturama i samim tim povećava opasnost od proklizavanja, veoma je važno za bezbednu vožnju redovno proveravati pritisak u gumama, kao i proveravanje ispravnosti rezervnog točka i prateće opreme.

Akumulator

Čak i najiskusniji vozači su bar jednom u životu zakasnili jer nisu uspeli da upale automobil u zimsko jutro, pa je provera akumulatora jedna od osnovnih 'zimskih obaveza' kada je vaš automobil u pitanju. Za ovu proveru najbolje je kontaktirati stručnjaka koji će proveriti terminale i kablove zajedno sa baterijom. Ne zaboravite da je bateriju potrebno menjati svakih nekoliko godina, pa ako sumnjate na habanje, uradite to pre snega i velikih minusa.

Antifriz i ulje

Sistem za hlađenje je jedna od najvažnijih komponenti za pravilan rad motora, pa je provera stanja antifriza pre zimskih meseci veoma važna. Slaba koncentracija ili nedostatak antifriza može dovesti do smrzavanja tečnosti i izazvati veliku štetu na motoru vašeg automobila.


Za pravilan rad motora na niskim temperaturama potrebno je po potrebi zameniti ili dopuniti ulje, a zimi se preporučuje korišćenje tzv. „lakša“ ulja, odnosno ona sa nižim viskozitetom.

Brisači i tečnost za vetrobransko staklo

Zbog česte upotrebe brisača tokom zimskih padavina uvek proverite njihovu ispravnost i po potrebi zamenite metlice brisača. Metlice imaju rok trajanja i preporučuje se da ih zamenite najmanje jednom godišnje. Što se tiče tečnosti za pranje stakla, imajte na umu da u našim krajevima zimske temperature često dostižu -20, pa svakako treba imati onu koja se neće smrzavati ni na velikim minusima.

Svetla i kočnice

Zbog smanjene vidljivosti i pojačanog korišćenja svetala, pre vožnje, a posebno pre polaska na duže putovanje, obavezno proverite ispravnost svih svetala u automobilu. Za potpunu bezbednost na putevima tokom zime proverite ispravnost kočnica i nivo kočione tečnosti.

Savet više

Nabavite odgovarajuće mazivo za brave i druge delove automobila, kao što je poklopac za gorivo, i uverite se da je automobil garažiran ili na drugi način zaštićen od oštrog vremena tokom hladnih dana.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading