istrument tabla
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kupovina polovnog automobila može biti uzbudljivo iskustvo, ali i izazovno, naročito kada je reč o proveri tačnosti pređene kilometraže. Vraćena kilometraža je ozbiljan problem i može značiti da ste prevareni, s obzirom na to da ovakvi automobili često imaju skrivenih oštećenja ili potrebne popravke. Da biste izbegli ovu vrstu prevare, evo nekoliko ključnih koraka koje možete preduzeti kako biste otkrili da li je kilometraža na automobilu vraćana:

Proverite servisnu knjigu i istoriju automobila

Prvi korak je da pregledate servisnu knjigu automobila. U njoj bi trebali biti zabeleženi svi redovni servisi i popravke, uključujući pređene kilometre pri svakom od njih. Uporedite ove podatke s onima na odometru (brojaču pređenih kilometara) kako biste videli da li postoje neslaganja. Takođe, proverite istoriju vozila putem specijalizovanih servisa koji nude izveštaje o istoriji automobila.

Pitajte za tehnički izveštaj

Ako je automobil nedavno bio na tehničkom pregledu, izveštaj iz pregleda može sadržati podatke o pređenim kilometrima. Uporedite te podatke sa trenutnim stanjem na odometru kako biste proverili doslednost.

Pretražujte fizičke znakove na automobilu

Proverite stanje upravljača, pedala i sedišta. Ako su ovi delovi vidno istrošeni, a odometar pokazuje malo pređenih kilometara, to može biti znak da je kilometraža vraćena. Takođe, proverite da li su svi delovi automobila, kao što su dugmad na radiju ili vrata, u dobrom stanju i odgovaraju starosti vozila.

Pregledajte oznake na odometru

Na neki način, vraćena kilometraža može ostaviti tragove na odometru. Ako primetite da su brojevi na odometru nerazmerni ili ako vidite tragove koji ukazuju na to da je instrument panel možda rastavljen ili prepravljen, to može biti znak manipulacije.

Pitajte prodavca o dokumentaciji

Postavite direktna pitanja prodavcu o kilometraži i tražite sve relevantne dokumente koji mogu potvrditi istinitost podataka. Ako prodavac ne može da pruži dokumentaciju koja potkrepljuje njegove tvrdnje, to može biti crvena zastava.

Zatražite nezavisnu procenu

Ako imate bilo kakvih sumnji, najbolje je da angažujete nezavisnog mehaničara ili stručnjaka za proveru automobila. Oni mogu detaljno pregledati automobil i pružiti vam informacije o stanju vozila i mogućem vraćanju kilometraže.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading