PRAVILA VOŽNJE I KO IMA PREDNOST Da li je dozvoljeno voziti ceo krug spoljnom trakom u kružnom toku?
Foto: Youtube/Printscreen

Kružni tokovi postaju sve češći deo saobraćajne infrastrukture u Srbiji, ali mnogi vozači i dalje imaju nedoumice kada je reč o pravilnom ponašanju u njima. Kružni tokovi su dizajnirani da poboljšaju protok saobraćaja i smanje broj saobraćajnih nesreća, ali samo ako se pravilno koriste.

Pravila za vožnju u kružnom toku

Ulazak u kružni tok: Kada se približavate kružnom toku, obavezno smanjite brzinu i obratite pažnju na znakove. Ako nema saobraćajnog znaka koji regulira ulazak, vozila u kružnom toku imaju prednost. Uvek dajte prednost vozilima koja se već nalaze u kružnom toku.

Pravilo desne strane: U Srbiji, kao i u većini evropskih zemalja, važi pravilo desne strane. To znači da, ako se dva vozila približavaju istovremeno, vozilo koje dolazi s desne strane ima prednost.

Signalizacija: Kada planirate da napustite kružni tok, obavezno uključite pokazivač pravca (žmigavac). Na taj način obaveštavate ostale učesnike u saobraćaju o vašoj nameri.

Izlaz iz kružnog toka: Kada se pripremate za izlazak iz kružnog toka, smanjite brzinu i ponovo proverite da li je izlaz slobodan. Uvek izlazite na desnu stranu.

Ponašanje u kružnom toku: Uvek ostanite u svom redu i ne menjajte trake bez prethodnog provere. Kružni tokovi mogu imati više traka, ali morate biti svesni kretanja drugih vozila.

Česte greške vozača

Jedna od najčešćih grešaka je ulazak u kružni tok bez davanja prednosti vozilima koja se već nalaze unutra. Takođe, vozači često zaboravljaju da koriste žmigavac prilikom izlaska, što može dovesti do zbunjenosti ostalih vozača.

Druga česta greška je vožnja po unutrašnjem prstenu kružnog toka kada planiraju da izađu odmah na prvom izlazu, što može otežati protok saobraćaja i izazvati nezgode.

Saveti za sigurnu vožnju

Vežbajte: Ako ste nesigurni u vožnji kroz kružni tok, vežbajte u manje prometnim krugovima. To će vam pomoći da steknete samopouzdanje.
Održavajte razmak: Uvek održavajte sigurno rastojanje od vozila ispred vas, posebno kada se krećete kroz kružni tok.
Budite strpljivi: Kružni tokovi su stvoreni da olakšaju saobraćaj. Ako naiđete na gustu situaciju, strpljenje je ključno.

Vožnja kroz kružni tok može izgledati zastrašujuće, ali uz pravilno razumevanje pravila i poštovanje saobraćajnih propisa, postaje mnogo lakša. Učestvujte aktivno i pažljivo u saobraćaju kako biste doprineli bezbednosti svih učesnika. Sa malo prakse i strpljenja, vožnja kroz kružni tok može postati rutina koja doprinosi efikasnijem i sigurnijem saobraćaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading