NAJBOLJI NOVOGODIŠNJI PROGRAM SVIH VREMENA Novu 1985. Jugosloveni su dočekali sa legendarnim Čkaljom..."U mojoj domovini žive narodi, narodnosti, etničke grupe, pojedinci i studenti iz Grčke"
Wikipedia

U Fejsbuk grupi Nostalgija, koju prati 290.000 korisnika iz celog regiona, često se mogu pronaći nostalgične fotografije i snimci iz doba Jugoslavije pa su tako objavili i video novogodišnjeg programa iz 1985. godine, a koji je vodio jedan od najvećih komičara bivše Jugoslavije – Miodrag Petrović Čkalja.

Na Fejsbuk stranici Nostalgija su napisali: „Ovako je izgledao novogodišnji program 1985. godine.“

U isečku ovog novogodišnjeg programa, poznati komičar Čkalja vodi monolog: „Moja domovina je najlepša. Moja domovima ima pet republika, dve pokrajine i jednu republiku van pokrajine. Moja domovina se nalazi na Balkanu između realnog socijalizma i trulog kapitalizma. Moja država graniči sa sedam država izvana i s osam država iznutra. U mojoj domovini žive narodi, narodnosti, etničke grupe, pojedinci i studenti iz Grčke. “

„Donedavno smo živeli u bratstvu i jedinstvu, a odnedavno živimo u zajedništvu. U glavnom gradu moje domovine donose se sve odluke važne za moju domovinu koje su donesene u glavnim gradovima republika i pokrajina. Ako se te glavne odluke ne usvoje u glavnim gradovima republika i pokrajina, one se ni ne donose. U glavnom gradu se donose samo već donesene odluke“, dodao je Čkalja.

Pričao je i o radničkoj klasi: „U mojoj domovini je na vlasti radnička klasa. Vodi se puno računa o interesima radničke klase za vlasti. Od interesa radničke klase važniji su samo lični i društveni interesi. U mojoj domovini su najbolje plaćeni radnici u neposrednoj proizvodnji pod uslovom da su na privremenom radu u inostranstvu.

Problemi u Jugoslaviji

Zatim je pričao i o problemima u Jugoslaviji: „Moja domovina ima određenih teškoća i problema kao i sve druge zemlje sveta. Ekonomske teškoće su naše, a dugovi su zajednički. Moja domovina ima prirodne lepote. Prirodne lepote su lepši deo moje domovine. Svake godine jedna naša prirodna lepota ode do Londona kao mis da vidi London.“

U mojoj domovini su neki za kritiku svega postojećeg, dok su drugi za hvaljenje svega postojećeg. Moja domovina se nalazi između svega postojećeg prvoga i svega postojećeg drugoga. Bez obzira na sve to, ja bih za svoju domovinu dao sve postojeće, svih šest republika i dve pokrajine“, zaključio je Čkalja novogodišnji program.

Ljudima fali Jugoslavija

Jedna žena je uz čestitku Nove godine i fotografiju Josipa Broza Tita napisala: „I ostaće moja domovina dok sam živa.“

„Eh, to je bila Jugoslavija“, dodala je druga žena, na što se još jedna osoba nadovezala: „Realna sećanja.“

Još je jedna osoba dodala: „Nekad je bilo lepo.“

Poslednji velikan jugoslovenskog glumišta Miodrag Petrović, koji je mnoge Jugoslovene zabavljao i u novogodišnjem programu, bio je nacionalni junak, čovek iz naroda kojeg su ljudi jednostavno obožavali, a na kraju je umro u samoći i bedi, zaboravljen od svih i više gladan nego sit.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading