Kijanu Rivs puni 60 godina: Od hokeja do Holivuda i ličnih tragedija, jednog od najvoljenijih glumaca
Profimedia

Kijanu Rivs, jedan od najpoznatijih holivudskih glumaca, danas slavi svoj 60. rođendan. Rođen je 2. septembra 1964. godine u Bejrutu, Liban, a odrasla je u Torontu.

Kao dete, Rivs je bio strastveni ljubitelj hokeja, igrao je i na ulici i na klizalištima. Igrao je za tim "Windsor Spitfires", ali je ubrzo shvatio da je umetnost njegov pravi poziv i odlučio da se okrene glumi.

Iako je postao holivudska zvezda, Rivs se izdvaja kao "atipičan primerak" u toj industriji. Britanski „Independent“ ga je nazvao najpodcenjenijim glumcem svoje generacije i jednim od najsmutnijih ljudi na svetu.

I pored impresivne karijere, Rivs nikada nije bio nominovan za Oskara, a svoje akrobatske scene često snima bez kaskadera. U jednom od intervjua je otkrio da je na snimanju poslednjeg dela "Matriksa" skočio sa zgrade "oko 19, 20 puta tokom dva dana" kako bi sve izgledalo savršeno, i to kada je imao 57 godina.

Rivs je poznat po svojoj skromnosti i jednostavnom načinu života. Redovno koristi metro i često razgovara sa beskućnicima, a šali se da je jedina holivudska zvezda koja sama nosi svoje kese iz kupovine. Takođe, ističe da ga novac ne zanima i da ima dovoljno sredstava za ceo život.

Fanovi ga toliko vole da u Škotskoj postoji festival posvećen samo njemu, poznat kao "KeanuCon", koji je prvi filmski festival posvećen ovom glumcu na svetu. Festival je osnovan 2018. godine i uključuje prikazivanje filmova sa Rivsom i nastupe njegove fiktivne grupe Wyld Stallyns iz filma "Bill and Ted".

Rivs je veliki ljubitelj motocikala i suosnivač "Arch Motorcycle Company", koja se bavi proizvodnjom i prodajom motocikala. Takođe je basista u bendu "Dogstar", koji je nedavno nastupio i u Srbiji na Arsenal festu.

Njegov život je obeležen mnogim tragedijama. Njegov blizak prijatelj, mladi glumac River Phoenix, preminuo je od predoziranja 1993. godine, što je duboko pogodilo Rivsa. Pet godina kasnije, izgubio je devojku Dženifer Sim, koja je bila u osmom mesecu trudnoće kada su izgubili dete, a ubrzo nakon toga je nastradala u saobraćajnoj nesreći.

Nakon tih tragedija, Rivs se posvetio nezi svoje sestre koja je obolela od leukemije i često donirao novac za kampanje protiv raka, želeći da pomogne onima koji se suočavaju sa ovom teškom bolešću.

Rivs je nedavno objavio svoj debitantski roman, "The Book of Elsewhere", koji je napisao u saradnji sa britanskim piscem Čajnom Mjevilom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading