televizor
Foto: Promo/Schutterstock
Petrovljev grip

Foto: IMDB

 

 

23.15 RTS2

Petrovljev grip

Dok gradom hara epidemija gripa, strip crtač u postsovjetskoj Rusiji, Petrov muči se da preživi još jedan dan u zemlji u kojoj prošlost nikada nije prošlost, sadašnjost je groznica puna nasilja i nežnosti koju pokreće alkohol, i gde su stvarnost i običan život - poprilično neobični. Zasnovano na romanu „Petrovi u gripu i oko njega“. Uloge: Semjon Serzin, Julija Peresild, Jurij Borisov.

Zločin u ledu

Foto: IMDB

 

 

21.00 B92

Zločin u ledu

Ostvarenje reditelja Skota Vokera, bazirano na istinitoj priči o detektivu Džeku Halkombu iz Aljaske, koji je uspeo da zaustavi serijskog ubicu Roberta Hansena. Više od trinaest godina Hansen je pritajeno nalazio žrtve na ulicama Enkoridža. Kada se njihov broj uvećao, detektiv Halkomb kreće u ličnu poteru. Uloge: Nikolas Kejdž, Vanesa Hadžens.

Moja dedovina

Foto: IMDB

 

 

21.00 RTS1

Moja dedovina

Crnotravci prvi put u Mojoj dedovini!

Ovo je emisija posvećena čuvenim zidarima bivše Jugoslavije, a prvi put videćemo mobu na kojoj su skoro svi majstori. Ovo je priča o kraju Srbije iz koga su mnogi dečaci već sa 15 godina odlazili u pečalbu, na rad sa majstorima, da nauče zanat i dođu do svog parčeta hleba. Ovaj kraj Srbije pretrpeo je zločine tokom Drugog svetskog rata kao retko koji. Tada zavijena u crno - Crna Trava. Mi idemo u selo Darkovce na 1500 m nadmorske visine. Tamo nas čekaju potomci deda Denče, koji je i kao invalid rata opet život proveo na zidarskoj skeli kako bi prehranio porodicu, a dedovinu ostavio novoj generaciji.Ovo je, ustvari, priča o vrednim ljudima juga Srbije, koju je inicirala njegova unuka Ratka. Ona od sve familije jedina provodi godišnje po nekoliko meseci na imanju predaka, ponekada i sama. Ima najbolju drugaricu zmiju, koja svakoga dana u 11 sati dolazi na isto mesto ispred dedine kuće da je pozdravi i kao da joj prenosi da ona čuva kuću dok je domaćica u Aleksincu. Iz ovog sela se porodica odselila posle završetka njenog prvog razreda osnovne škole. To je bio odlazak i potraga za boljim životom, a Ratka ovaj dan pamti kao najtužniji u svom detinjstvu. Ona smatra da je dedovina preživela i teže dane i da je dužnost potomaka da je sačuvaju. Deda Denča, braća i sestre su pred sam Drugi svetski rat ostali bez roditelja. On se oženio u 15. godini starijom devojkom, koja je sa njim odnegovala šestoro braće i sestara. Od vremena ratova i gladi do vremena posleratne izgradnje. Od poljoprivrede nije moglo da se živi u ovim planinama. Sva deca iz crnotravskih sela pamte vreme kada sa kućnog praga odlaze očevi na gradilišta širom Balkana, a ostavljaju žene sa decom da sačuvaju kuću dok oni grade tuđu. Neki su se vraćali tek pred zimu i zaticali dete koje je u međuvremenu prohodalo, progovorilo. Svi majstori su skoro kao deca prvi put otišli od kuće i mladost proveli na skeli. Ovo su ljudi koji su za dedovine uradili sve što su mogli. Žrtvovali sebe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading