Emir Kusturica
Foto: Alo/Alo

Reditelj Emir Kusturica otkrio je tokom gostovanja u emisiji "Agape" da je tajno posetio svoj rodni grad pre tri godine, što je učinio prvi put nakon rata devedesetih.

— Jedne noći otišao sam u Sarajevo da proverim da li je isti broj stepenica koje sam opisao u knjizi, kojima sam se penjao do osnovne škole "Hasan Kikić", i da vidim da li je kuća iz mojih snova veća ili manja od onoga što sam zamislio — rekao je Kusturica.

Dodao je da je ta poseta bila čudna jer je bila noć i sve je delovalo "prigušeno".

— Nije bilo dovoljno svetla, ali je bilo mnogo manje nego što je, recimo, jedna slika u dnevnim novinama. Kada je izašla moja prva knjiga, reagovali su na to, pa su u Vremenu objavili... Te stepenice su bile slikane nekim širim objektivom, pa je izgledalo kao da se penješ na Trebević. Međutim, kada sam došao do tih stepenica, to su bile male kamene stepenice koje nisu imale, kako bih rekao, onu meru koju vidiš kada odeš u Atinu. Tamo je sve ličilo... Izazvalo je neku setu. U toj percepciji, taj prostor je mnogo lepši u snovima nego u stvarnosti — ispričao je proslavljeni reditelj.

Kusturica je 2013. godine izjavio da je Sarajevo etnički čist grad, a da je on sam žrtva fundamentalizma u Bosni i Hercegovini.

— Ja sam žrtva fundamentalizma u Bosni. Zajedno sa još 150.000-200.000 Srba etnički sam očišćen iz Sarajeva — rekao je Kusturica u intervjuu za Raša Tudej.

Na pitanje novinara šta bi se dogodilo kada bi se vratio u Sarajevo, Kusturica je rekao da je najveći problem to što je emocionalno blokiran.

— Većina onoga što sam voleo umrlo je u ratu. Sarajevo je etnički čist grad u kojem je 95 odsto muslimana. Odlazak... Sanjao sam da se krijem u kolima. Tamo sam odrastao, napravio sam dva filma i počeo da živim u Sarajevu. I onda bi neko mogao da pita zašto ne želim da se vratim. Jednostavno bih otišao bez ikakve emocije. Grad čine ljudi koji su tamo. A u ovih 20 godina mnogo toga se promenilo, stvorio se novi sistem vrednosti u koji se ne uklapam — zaključio je Kusturica.

 

@alo_portal Posle Sija, Makrona, Šolca, Orbana, šeika... Stiže i Erdogan #aloonline #fypシ゚viral #fypシ゚ #alodnevnenovine #alo #alonovine ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading