Kako se zaštititi od internet prevara: Obratite pažnju na sledeće stvari
Foto: EPA

 

Stigao je SMS u kojem neko obaveštava korisnika o navodnom prispeću porudžbine ili neke druge pošiljke za koju je neophodno platiti troškove isporuke. Klikom na link koji je naveden otvara se internet stranica na kojoj se od njega zahteva da unese broj kartice i druge lične podatke kako bi što jednostavnije i brže završili primopredaju. Reč je, naime, o najčešćoj prevari na koju upozoravaju iz „Pošte Srbije”. Kako navode, meta ove prevare mogu biti svi korisnici mobilne telefonije, ali ono što bi pre svega trebalo da znaju jeste to da ovo preduzeće od korisnika nikada ne zahteva ovakav način plaćanja za isporuku bilo koje vrste pošiljaka, piše Politika.

Potrebno je da obavezno obratite pažnju na link na veb-stranici na kojoj se od vas zahteva davanje nekih ličnih podataka. Napadači se uglavnom trude da link bude što sličniji originalnom, pa tako, na primer, umesto stvarnog domena, mogu navesti neki koji na prvi pogled liči na domen „Pošte Srbije”.

Kako se zaštititi od internet prevara: Obratite pažnju na sledeće stvari

Foto: Alo!

 

Ova kompanija je, da podsetimo, upravo pokrenula projekat onlajn bezbednosti čiji je cilj edukacija građana u vezi sa prepoznavanjem i zaštitom od prevara u digitalnom okruženju. Ovim projektom su postali jedna od prvih kompanija u zemlji koja je na proaktivan način pristupila problemu rastućeg broja pokušaja onlajn prevara čija su meta korisnici različitih usluga.

„Budući da sa razvojem internet poslovanja raste i broj prevara kojima počinioci pokušavaju da različitim metodama zloupotrebe lične i bankovne podatke građana, cilj ovog projekta je da edukuje i pomogne građanima u domenu prepoznavanja i zaštite od prevarnih pokušaja”, napominje se u saopštenju „Pošte Srbije”.

Oni su pokrenuli novu stranicu na svom sajtu koja se bavi onlajn bezbednošću i na kojoj su detaljno opisane i ilustrovane tipične onlajn prevare i dati odgovori na to kako korisnici da prepoznaju da su meta pokušaja prevare i kako da se zaštite. Pošta će inače tokom ovog projekta sarađivati sa nacionalnim Certom i Ratelom.

Kako se zaštititi od internet prevara: Obratite pažnju na sledeće stvari

Foto: Alo!

 

Kada je reč o prevarama na platformama za elektronsku trgovinu meta su svi koji nešto prodaju na kupoprodajnim sajtovima. Njima se putem neke od aplikacija za komunikaciju, obično na lošem srpskom jeziku, javljaju navodni kupci sa nepoznatim brojevima telefona koji su najčešće iz inostranstva.

„Od prodavca se zahteva da odgovori da li je proizvod dostupan za prodaju, nakon čega mu se, navodno u ime administratora platforme za e-trgovinu, dostavlja link sa objašnjenjem da je kupac već uplatio sredstva preko aplikacije ’Post ekspresa’. Zatim se traži da unese bankovne i druge lične podatke kako bi platio zahtevani iznos. Međutim, kada ih unese, može da se desi mu neko podigne sva raspoloživa sredstva sa bankovnog računa i potom prekine svaku vrstu komunikacije”, navode iz „Pošte Srbije” još neke primere prevare. Oni upozoravaju korisnike da „Post ekspres” ne nudi ovaku uslugu, ni finansijski odnos između prodavca i kupca.

Korisnike takođe može dovesti u zabludu i to što dobijaju mejlove sa prevarnih i-mejl adresa sa lažnim domenima koji podsećaju na domen „Pošte Srbije”. Dobijaju obaveštenje da je za njih navodno pristigao paket, preporučena ili neka druga pošiljka, ali da nisu mogli biti isporučeni jer nije uplaćen određeni iznos novca za navodne troškove (počinioci navode carinske, poštanske ili neke druge). Od korisnika se traži da klikne na određeni link koji ga vodi na lažnu stranicu „Pošte Srbije” na kojoj se zahteva plaćanje unosom podataka sa bankovne kartice. Iz „Pošte” i u ovom slučaju upozoravaju građane da oni sa svojim korisnicima nikada ne komunicira i-mejl porukama, a ni ne traže od njih da na ovaj način plaćaju bilo koju poštansku uslugu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Kalesu

10.11.2021 12:52

Najvažnije je ne biti naivan, neobavešten i brzoplet. Tako je mnogo teže nekog prevariti.