PJONGJANG Stadion 1. maja - Najveći na svetu
Foto: Shutterstock

U glavnom gradu Demokratske Narodne Republike Koreje - Pjongjangu se nalazi stadion „1. maj“, proglašen za najveći stadion na svetu. Predstavlja nacionalni stadion Severne Koreje, nalazi se na ostrvu Rungra, na reci Taedong, a krov stadiona, površine 94 000 m2, izgrađen je u obliku magnolije, nacionalnog cveta Severne Koreje. Njegov originalan naziv je „Rungrado May First Stadium“.

Stadion zauzima površinu od 207 000 m2 , visok je 60 m, kapaciteta je do 150.000 mesta i u svom sastavu ima osam spratova, 80 izlaza i 10 liftova. Svečano je otvoren 1. maja. 1989. godine, u periodu kada se Pjongjang najviše izgradio i dobio je ime upravo po Danu rada, veoma važnom za komunističke države. Pored fudbalskog terena, na stadionu se nalaze i atletske staze, bazen, tereni za mini-golf, sauna, prostorije za relaksaciju, trpezarije, spavaonice, kupatila, ultrazvučni tuševi, a na šestom spratu se nalazi gumirana trim staza dugačka nekoliko stotina metara. Namenjen je za takmičenja u svim sportovima i na njemu se redovno održavaju svečanosti u čast Kim II Sunga, dinastije Kim i čitave Severne Koreje. U njihovu čast se održavaju čuveni sletovi za vreme velikih državnih praznika, kao i takmičenja gimnastičara, plesača, glumaca i ostalih umetnika. Maksimalna posećenost je bila 29. aprila 1995. godine, na spektaklu Collision in Korea, borilačkoj manifestaciji kojoj je prisustvovalo 190.000 gledalaca. Dana11. oktobra 1990. godine, na stadionu „1. maja“ odigran je prijateljski meč i prvo sportsko takmičenje ekipa na domaćoj teritoriji podeljene zemlje, gde je pobedu odnela reprezentacija Severne Koreje nad Južnom Korejom, rezultatom 2:1. Na ovom stadionu igra fudbalska reprezentacija Severne Koreje i njihov najveći uspeh je zabeležen 1966. godine na Svetskom prvenstvu, kada je tim Severne Koreje pobedio Italiju sa 1:0. Tom pobedom Severna Koreja je postala prvi azijski tim koji je prošao prvo kolo završnog turnira. Stadion je renoviran 2002. godine, renoviranje je trajalo 10 meseci i od tada svi delovi stadiona ispunjavaju međunarodne standarde. Zahvaljujući svojoj izuzetnoj arhitekturi, osvojio je prvu nagradu na Svetskoj izložbi inovacija u Ženevi, a zanimljivo je i to da se stadion može videti iz svih delova grada.

Osim fudbalskog terena i mnogih atletskih staza, stadion ima bazen, mini-golf terene i prostorije za oporavak koji su po međunarodnim standardima. Zvanični podaci ne postoje, ali se pretpostavlja da je izgradnja ovog objekta koštala oko dve milijarde evra.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading