POTOMAK SLAVNE PORODICE KOJA JE ZADUŽILA SRBIJU JOŠ OD KARAĐORĐA Velikan Narodnog pozorišta, Tanasije Uzunović prolazio pravu golgotu,
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Poznati glumac Tanasije Uzunović preminuo je danas, 10. marta, u Beogradu. Umro je u 81. godini života na klinici za urgentnu medicinu VMA.

Rođen je 25. septembra 1942. godine u Nišu. Potiče iz jedne ugledne porodice. Familija Tanasija Uzunovića potiče još od Uzun Stojana, koji je vojevao sa Karađorđem.

Tanasije je dobio ime po pradedi koji je bio pokretač srpsko-turskog rata , u vreme kralja Milana. Tanasije je potomak, tačnije unuk brata Nikole Uzunovića, srpskog političara koji je dva put bio predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije. Njegova porodica našla se na udaru komunističkih vlasti, i to se odrazilo i na njegov život, verovanja i shvatanja. Dugo je bio podstanar, a pasoš je uspreo da dobije tek u tridesetdrugoj godini svog života.

Glumac i poštovalac izvorne tradicije. Umetnik, potomak jedne od najuglednijih predratnih porodica, sa devet elitnih kuća, kojoj je sve oteto. Selio se čak 32 puta dok nije dobio svoj stan.

Prvom ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u novoj, posleratnoj Jugoslaviji Džordžu Alenu bila je ponuđena rezidencija na Dedinju, u Užičkoj ulici, koju je ovaj uljudno prihvatio. Posle nekog vremena, Alen je kao pravi diplomata i pristojan čovek video da u baštenskoj kućici u okviru placa u kojem se nalazi njegova rezidencija živi jedna porodica.

Radoznali diplomata otišao je i zakucao na vrata. Predstavio se, i kako to red nalaže pružio ruku čoveku, kojeg je, uzgred, upitao zašto živi tu.

Ovaj mu nije odgovorio na pruženu ruku srdačnim rukohvatom. Na zaprepašćeni pogled diplomate, mirno je odgovorio: "Živim ovde, zato što vi živite u mojoj kući".

Ispostavilo se da se Alen obratio Nikoli Uzunoviću, čoveku koji je u devet predratnih saziva Vlade Kraljevine Jugoslavije bio ministar, a u šest premijer.

Gluma i značajnije uloge

Pozorišnu akademiju završio je u klasi profesorke Ljiljane Krstić. Prvi film koji je snimio bio je “Koraci kroz maglu”, Žorža Skrigina. Iako jeTanasije Uzunović često bio nepoželjan kao umetnik upravo zbog njegovog potomstva ostvario je nezaboravnu ulogu u filmu “Sabirni centar 2”.

Tu su i filmovi “Čudesan san Džige Vertova” i “Prokleta je Amerika”, u kojima je imao značajne uloge. Što se pozorišta tiče glumio je Dostojevskog, Šekspira i mnoge domaće pisce. Napravio je petnaestogodišnju pauzu u TV serijama , a onda se maestralno vratio u velikom stilu ulogom deda Rajka Maleševića u seriji “Moj rođak sa sela”. Rajka glumi kao bistrog oštroumnog seljaka , kao domaćina koji voli i poštuje svoju zemlju i svoju porodicu. Takođe publici se predstavio u filmskim ostvarenjima kao što su “Leptirica”, “Devojački most”, “Sablazan”, “Trener”,”Lager Niš”, “Prokleta je Amerika”…

Porodica Tanasija Uzunovića

Tanasije Uzunović tri put se ženio. Njegova treća supruga Mira podarila mu je ćerku Sofiju, za koju je jako vezan. Ne žali što se tek u pedesetoj godini ostvario kao roditelj, već uziva sa svojom mezimicom. Ćerka Sofija ima smisla za informatiku, jezike i glumu. On veruje u domaće vaspitanje i veoma je privržen svojoj porodici.

Nagrade i priznanja Tanasija Uzunovića

Tanasije Uzunović je dobitnik Sterijine nagrade, kao i Oktobarske nagrade grada Beograda.

Jedan njegov intervju koji je dao za “Politiku” govori o Srbiji i poljoprivredi iz ugla Tanasija Uzunovića :

“Srbija je lepa zemlja, ali smo obezvredili ono na čemu smo mogli da prosperiramo, a to je plodna zemlja. Srbija nije industrijska, već agrarna zemlja. Mi ne znamo da pravimo automobile, televizore, ali zato znamo da sadimo papriku i paradajz. Mogli smo da budemo bapta Evrope.”

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading