kadionica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tradicionalno, za kađenje se koriste tamjan i briket, dok se ranije koristila smirna.

Kađenje je ritualni običaj čišćenja prostorija od duhova i svega što je nečisto i nečastivo, kao i od negativne energije koja se može nakupiti iz različitih razloga.

Kada sveštenik obavlja kađenje, bilo u crkvi ili domu svojih parohijana, kadi ikone, crkvene relikvije i prisutne osobe, dok ukućane koji nisu prisutni spominje u molitvi.

Prema crkvenom učenju, tamjan simbolizuje podizanje uma i srca vernika ka nebu tokom molitve. Kandilo, koje stoji ispred ikone, simbolizuje svetlost Hristove nauke i svetlost života svetitelja ispred čije ikone se pali.

kandilo

Suština kađenja je podizanje uma i srca vernika ka nebu tokom molitve. Kandilo, koje stoji ispred ikone, simbolizuje svetlost Hristove nauke i svetlost života svetitelja ispred čije ikone se pali.

Kandilo se pali na svaki praznik i nedeljom, ali može i da gori bez prestanka, podsećajući ukućane da žive svetlim i čistim životom.

Kako pravilno okaditi kuću? U kadionicu se stavi malo briketa i nekoliko zrna tamjana. Kadionica se zapali šibicom ili upaljačem, a kad počne da gori, započinje se molitva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Олтар (@oltar.rs)

Kadionica se drži u desnoj ruci i njome se čini znak krsta pokretima ruke. Kadi se ukućanima od najstarijeg do najmlađeg, a nakon završetka kađenja kadionica se postavlja na posebno mesto u kući.

Briket i tamjan simbolizuju ljubav prema veri i toplinu duše domaćina, dok miris tamjana simbolizuje blagodat Svetog Duha.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading