jugoslovenska kinoteka
Foto: Alo/ALO/EU u Srbiji

“Lepota poroka”, “Maratoci trče počasi krug”, “Nacionalna klasa”, “Varljivo leto ’68“ samo su neki od kultnih jugoslovenskih filmova koji su doživleli novu popularnost za generacije koje tek moraju da stasaju i pričaju o njima, ali i za one koji se rado vraćaju ovim klasicima. 
 Za to je odgovorna restauracija koju vrši Jugoslovenska kinoteka. Digitalizacija je započeta 2008. godine, zahvaljujući donaciji Evropske agencije za obnovu i razvoj. Te davne godine, u proces digitalizacije krenula su dva radnika, a  tokom godina se broj povećavao.


Ovaj proces zahteva  prebacivanja sa analognog nosača na digitalni,  a kako bi vršili restauraciju neophodan je digitalni fajl, te je zbog toga obrnuti proces rada. 


Prvo se uradi digitalizacija, a onda tek restauracija onoga što će se vratiti na traku 35mm. Ona je i dalje najbolji medij za čuvanje filmova.
Marijan Vujović, upravnik muzeja Jugoslavanske kinoteke i rukovodilac filmskog programa ističe da je najznačajniji deo pomoći od EU za kinoteku  bilo opremanje i početak rada Centra za digitalizaciju i digitalnu restoraciju filmova. 

jugoslovenska kinoteka

ALO/EU u Srbiji

 


- Uspeli smo da sačuvamo neke filmove od propadanja, pogotovo neke koji su bili na nitratnim nosačima, koji jednostavno zbog svog hemijskog sastava mogu da počnu da propadaju sami od sebe, bez mogućnosti da im pomognete - ističe Vujović i dodaje:
 - Jedan od najvažnijih rezultata  tog rada  je bila  projekcija filma "Skupljači Perja" Aleksandra Saše Petrovića, koja se 2017. godine,  našla u zvaničnoj selekciji Kanskog filmskog festivala, povodom 50 godina od prikazivanja tog filma na festivalu i prestižne nagrade koje je film dobio  -  velikog Grand Prija žirija.


Ne samo da su filmovi sačuvani, već je  ovim projektom jedan pomalo apstraktan pojam, za koji su znali samo stručnjaci, doveden do najšire publike te  se u tome ogleda značaj digitalne restauracije.

jugoslovenska kinoteka

ALO/EU u Srbiji

 

 - Sada smo već mnogo naslova  izdali na DVD, imamo na našem YouTube kanalu, tako da smo pokrili zapravo i stručnu javnost, i širu publiku mogu da jedni i drugi uživaju koristima upravo poslova koje obavljamo zahvaljujući našem centru za digitalizaciju i digitalnu restauraciju - kaže upravnik muzeja Kinoteke Marijan Vujović. 

jugoslovenska kinoteka

ALO/EU u Srbiji

 


Publika širom Srbije i van beogradskih bioskopa u kojima su filmovi prvobitno prikazani, imala je priliku da ponovo vidi kultne filmove u izuzetnom kvalitetu slike i zvuka, onako kako su autori to originalno zamislili. Klasici domaće kinematografije, koji su digitalno restaurirani ostvarili su milionsku gledanost , što je dokazalo interesovanje za dela koja čine stubove domaće kinematografije. Ovakav odnos prema sopstvenom filmskom nasleđu trebalo bi da postane praksa, budući da je najmasovnija publika željno ispratila  projekcije.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading