film
Foto: Alo/Alo!/EU u Srbiji

Na ovaj način se utiče na promene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.


Ovo je prvi i jedini festival  u Evropi koji obuhvata projekcije domaćih i stranih filmova na temu invalidnosti.


Direktorka festivala "Uhvati film", Milesa Milinković, otkriva zašto je festival jedinstven:

film

Alo!/EU u Srbiji

 


- To je festival kratkometražnih filmova na temu invalidnosti, a mi kroz festival pokušavamo da promenimo perspektivu o invalidnosti u našem društvu. Mi želimo da pokažemo jednu realnu sliku i perspektivu o osobama sa invaliditetom, da pokažemo njihove potencijale, kako umetničke, glumačke, tako i u nekim drugim oblastima - kaže ona.


-  Sa druge strane ukazujemo na te neke sistemske prepreke sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću i na kraju pokažemo da postoje rešenja i modeli, s obzirom na to da "Uhvati film" festival prikazuje oko trideset do četrdeset najboljih filmova iz celog sveta - kaže Milesa Milinković.

film

Alo!/EU u Srbiji

 


Festival je prošle godine aplicirao na konkurs EU delegacije u Srbiji i dobili su značajna sredstva za realizaciju pršlogodišnjeg dvadesetog "Uhvati film" festivala. Plan im je za ovu godinu, kao i za sve naredne godine, da budu najpristupačniji festival jer se priča ne završava kad se završe filmovi, već se nastavlja kroz njihove programe, u koje su uključeni u Hrvatska, Bosna i Hercegovina, i Crna Gora.


Oni su i jedini festival koji audio sinhronizuje filmove, čime su dostupni i slepim osobama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading