Sveti Ilij Gromovnik
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/spc

Međutim, dilema o tome da li se sme uključiti veš-mašina ili obavljati kućni poslovi na takve dane često se postavlja među vernicima.

Vladika Grigorije je pružio odgovor na ovo pitanje kroz svoje obraćanje na Instagramu.

Vladika Grigorije naglašava da verovanje da se ne smeju obavljati kućni poslovi na crkvene praznike najčešće proističe iz sujeverja, a ne iz istinskog poštovanja prema svetitelju ili prazniku.

On ističe da suštinsko poštovanje treba da se iskazuje odlaskom na liturgiju, molitvom, izbegavanjem ogovaranja i psovanja, a ne kroz formalno neuključivanje kućnih aparata.

Prema njegovim rečima, Bog više gleda na naše odnose prema drugima, naše osećaje, namere i volju, nego na to da li smo uključili ili isključili neku mašinu.

Poštovanje praznika i svetitelja se prvenstveno ogleda u duhovnom životu i ponašanju prema drugima, a ne u izbegavanju kućnih poslova.

Zaključak Vladike Grigorija je da se kućni poslovi, uključujući i pranje veša, mogu obavljati na crkvene praznike, pod uslovom da se istinsko poštovanje i verovanje izražavaju na pravi način kroz duhovnu praksu i ljubav prema bližnjima.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading