sveti ilija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na taj dan čitaju se reči iz 5. glave Saborne poslanice Svetog apostola Jakova. Sveti Jakov govori o Svetom Iliji kao o nekome ko se molio usrdno, sa velikom revnošću i jakim osećanjem, što je razlog zašto se te reči čitaju na praznik Svetog Ilije.

Sveti Jakov opisuje moć molitve Svetog Ilije:

"Sa dubokom verom, revnošću i jakim osećanjem, Ilija se molio Bogu za sušu da bi kaznio cara Ahava, caricu Jezavelju i izrailjski narod koji je okrenuo leđa Bogu, klanjajući se paganskom bogu Vaalu.''

,,Ilijina molitva je bila toliko usrdna da ju je Bog odmah uslišio slanjem suše i gladi, koje su trajale tri godine i šest meseci. Molitve Svetog Ilije su uslišane i u nekoliko drugih prilika.''

Bog je rekao Iliji da pobegne od besa cara Ahava, koji se gnevio na njega zbog molitve za sušu i glad kao kaznu za obožavanje Vaala. Ilijije bilo rečeno da ide u mesto zvano Sarepta i ostane tamo kod siromašne udovice i njenog sina.

Pošto je udovica bila dobra prema Svetom Iliji, deleći sa njim malo preostalog brašna i ulja, Bog je odgovorio na Ilijinu molitvu da pomogne ženi i njenom sinu. Bog je umnožio sadržaj njihovih posuda sa brašnom i uljem, tako da nikada nisu bili prazni.

Drugom prilikom, udovičin sin se razboleo i umro. Molitve Svetog Ilije, koji je molio Boga da oživi dečaka, ponovo su bile uslišene sa moćnim ishodom. Dečak je oživeo i Ilija ga je vratio majci u dobrom zdravlju.

sveti ilija

Foto: Shutterstock

 

Sveti Ilija je takođe postavio izazov žrecima paganskog boga Vaala da se vidi da li je naš Bog ili Vaal jedini istiniti Bog. Ilija se molio da Bog pošalje oganj s neba da spali žrtvenog bika i dokaže da je Gospod istiniti Bog. Oganj je odmah sišao sa nebesa, spalivši ne samo bika, već i drva, kameni oltar i svu vodu na žrtvi.

Vaalovi žreci nisu uspeli da prizovu oganj od svog lažnog boga. Kada su Izrailjci videli da je oganj sišao s neba po molitvi Ilijinoj, prestali su da se klanjaju Vaalu i počeli su da obožavaju Gospoda Boga, objavivši: 'Gospod je Bog, Gospod je Bog' (1. Car. 18,39).

Ilijinim molitvama sinovi Izrailjevi su se vratili Gospodu Bogu i udaljili od večne kazne. Da bi nagradio Izrailjce, Sveti Ilija se ponovo molio Bogu da okonča sušu i glad koji su trajali tri i po godine. Gospod je uslišio njegovu molitvu i poslao veliku kišu da okonča sušu i glad.

SVETI ILIJA

Foto: Youtube/Printscreen

 

Molitve Svetog Ilije su imale moćno dejstvo zbog nekoliko razloga: bio je veran Bogu uprkos caru Ahavu, molio se sa velikom revnošću i jakim osećanjem ljubavi prema Bogu, i molio se za duhovne stvari, a ne za zemaljsko bogatstvo. Molio se za dobrobit drugih, a ne za sebe.

Gospod će uslišiti naše molitve ako se molimo kao Ilija, sa verom, revnošću i ljubavlju prema Bogu.

Ako se molimo kao Sveti Ilija za ono što nam je zaista potrebno, da nam Bog podari poznanje Njegove božanske istine i život večni, tada će Bog uslišiti naše molitve sa moćnim ishodom. Gospod nas uverava u Svetom Pismu da je mnogo moćna usrdna molitva pravednika (Jak. 5, 16)," zaključuje Sveti Jakov o molitvenoj moći proroka Ilije.

Molitva Svetom Iliji glasi:

"Usliši nas grešne i nekorisne koji sada stojimo pred tvojom svetom ikonom i usrdno pribegavamo tvome zastupništvu. Moli za nas čovekoljupca Boga da nam daruje duh pokajanja i oproštaj naših grehova i svojom svesilnom blagodaću da nam pomogne da ostavimo put." Amin.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading