Saveti
Foto: Printscreen/Foto: Wikipedia

 Nažalost, Dušan je poginuo 1914. godine, a Nikolaj se zamonašio i postao jedan od najcenjenijih vladika. Poznat po svojim hvalospevima narodu, Nikolaj nije oklevao ni da kritikuje i ukazuje na greške.

Vladika Nikolaj Velimirović je jednom prilikom govorio o najvećem srpskom grehu – neslozi. Prema njemu, mnogi Srbi zaboravljaju da su četiri slova "S" ispisana oko krsta i da je u krstu sloga, a ne u slovima.

On je smatrao da bi se Srbi brzo složili kada bi se poklonili krstu, jer krst stvara slogu, a sloga spasava.

U članku objavljenom u "Dijaspori" 2006. godine, vladika Nikolaj je govorio o "najvećem srpskom grehu".

U jednom razgovoru sa svojim prijateljem, izuzetno obrazovanim i duhovno iskusnim čovekom, razgovarali su o najvećem srpskom grehu iz kojeg proizlaze svi ostali grehovi, mane i nedostaci.

Sećali su se užasnih scena iz istorije, krvavih stratišta i narodnih zbegova, kao i mnogih drugih stradanja i padova.

Nabrajajući grehove kao što su oceubistvo, izdaja, sebičnost i pohlepa, sagovornik ga je podsetio da su to samo odblesci nečeg starijeg i da postoji prauzrok čitave tužne hronike srpske sramote i beščašća.

Otkrio mu je da je taj strašni greh nestrpljenje, koje se često ne čini kao greh, ali je suštinski razlog svih srpskih stradanja.

Nestrpljenje nije suprotnost strpljenju, već mudrosti, i pokazuje nedostatak vere u Boga i sebe.

Ono je uzrok svakom razočaranju i pobuna protiv "neka bude volja Tvoja". Nestrpljenje je početak svakog kraja i bezbožni otpor svemu što ne razumemo.

Vladika Nikolaj je želeo da prenese ovu poruku svima, moleći da ne budu nestrpljivi, koliko god da boli ili se čini neizdrživo.

BONUS VIDEO 

@alo_portal VLADIMIR VELIKI: Da li ste znali da su Putin i Zelenski dobili ime po istom čoveku? #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryoupage #viralvideo #fypシ゚viral #viraltiktok ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading