bogorodičina crkva u D Kamenici
Foto: Printscreen/www.youtube.com/Kana Movana

Podignuta u prvoj polovini 14. veka, crkva je poznata po jedinstvenim freskama, među kojima se posebno ističe prikaz Svete Petke obnaženih grudi, što je retkost u pravoslavnom ikonopisu.

Arhitektura ove crkve je zanimljiva, jer kombinuje vizantijski i romanski stil, a sa svojim kupolama i dva zvonika, ostavlja utisak mnogo veće građevine nego što zaista jeste. Zbog svog izgleda, crkva je dobila nadimak "srpski Notr Dam".

Misterija oko njenog ktitora dodatno doprinosi njenoj intrigantnosti. Iako se zna da je crkvu podigao izvesni Mihailo, identitet ove osobe ostaje nepoznat.

Postoje različite teorije – jedni smatraju da je reč o caru Mihailu Šišmanu iz Bugarske, dok drugi misle da je to bio Mihailo Anđelović, vojvoda despota Lazara Brankovića.

freska

www.youtube.com/Kana Movana

 

Pored arhitektonske i istorijske vrednosti, crkva je poznata i po freskama, na kojima su prikazani neobični i jedinstveni prizori.

Pojedine freske, poput one na kojoj su sveti ratnici Teodor Tiron i Teodor Stratilat prikazani zagrljeni na konjima, ili freske Tajne večere sa specifičnim rasporedom sedenja Hristosa i apostola, izdvajaju ovu crkvu u svetu pravoslavne umetnosti.

Freska Svete Petke sa obnaženim grudima je najpoznatija i jedinstvena, jer se takav prikaz retko može videti u hrišćanskom svetu.

Crkva je prošla kroz razne faze oštećenja, a mnoge freske su oštećene tokom turske vladavine, ili zbog paganskih verovanja prema kojima su vernici odlamali delove fresaka kako bi se izlečili od bolesti.

Bogorodičina crkva je spomenik kulture od velikog značaja, i svakako je vredna posete, posebno za ljubitelje srednjovekovne umetnosti i istorije.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading