MNOGI PRAVOSLAVNI VERNICI GREŠE KADA CELIVAJU IKONE Otac Makarije je jasan - ovako je jedino pravilno!
Foto: RINA

Otac Makarije iz manastira Fenek pruža smernice koje pomažu da se bolje razume kako treba pristupiti verskim ritualima, posebno u vezi sa celivanjem ikona i ponašanjem u crkvi.

Celivanje ikona je čin poštovanja i vere, a otac Makarije naglašava da je najvažnije da se to radi iskreno, bez formalizma.

"Nema strogo definisanih pravila, ključ je u iskrenosti srca i duše," objašnjava on.

ikona

Foto: Printscreen/x

 

Prilikom celivanja, vernik prvo treba da se prekrsti dva puta, blago pokloni, celiva ikonu, a zatim se opet prekrsti.

Redosled celivanja je manje bitan, ali obično se prvo celiva ikona u sredini crkve, posvećena svetitelju kome je hram posvećen, zatim Spasitelju sa desne strane i Bogorodici sa leve strane.

Važno je i znati kome se molite, kaže otac Makarije. Molitva pred ikonom Gospoda Isusa Hrista treba da bude upućena Njemu, dok pred Bogorodicom molitva treba da počne sa "Presvetla Bogorodice".

Što se tiče ponašanja tokom bogosluženja, mir i koncentracija su od suštinske važnosti. Tradicionalno, muškarci stoje na desnoj, a žene na levoj strani crkve, kako bi svi održavali unutrašnji mir.

Vernici se prekrste svaki put kada to čini sveštenik ili kada se pominju ime Oca, Sina i Svetoga Duha. Dolazak na bogosluženje na vreme je poželjan, a ako neko zakasni, treba tiho stati na mesto bez celivanja ikona dok se služba ne završi.

Otac Makarije podseća da crkva nije samo fizičko mesto, već prostor za duhovnu vezu, pa je iskrena vera važnija od formalnog poštovanja pravila.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading