vulkan
Foto: Promo/Promo

Vulkan izdavaštvo je objavilo knjigu Male traume koja je rezultat dubokog istraživanja o tome kako male, ali učestale traume mogu uticati na naše emocionalno i mentalno zdravlje. Doktorka Meg Arol pruža alatke koje nam mogu pomoći da prepoznamo te obrasce i pronađemo načine da se nosimo s njima, umesto da ih ignorišemo ili potiskujemo.

vulkan

Promo

 

Dr Arol definiše male traume kao svakodnevne situacije koje ne izgledaju kao ozbiljne povrede, ali se nakupljaju i imaju dugoročne posledice. To uključuje mikrogresije (sitne uvrede ili poniženja), toksičnu pozitivnost (pritisak da stalno budemo pozitivni), manipulaciju koja nas navodi da sumnjamo u sopstvene osećaje i druge oblike emocionalnog stresa.

Iako pojedinačne male traume možda ne izgledaju ozbiljno, njihovo stalno prisustvo može dovesti do problema kao što su visokofunkcionalna anksioznost, perfekcionizam, prejedanje, nesanica i problemi u odnosima. Kumulativni efekti malih trauma mogu uzrokovati osećaj preopterećenosti, smanjenje samopouzdanja i opšti osećaj emocionalne iscrpljenosti.

Stoga dr Arol pruža alate za prepoznavanje malih trauma u svakodnevnom životu. Ovo uključuje postavljanje pitanja o tome kada se osećamo iscrpljeno, povređeno ili frustrirano, čak i kada se čini da nema očiglednog uzroka.

U knjizi ćete pronači i tehnike i vežbe koje mogu pomoći u smanjenju uticaja malih trauma i u upravljanju stresom i emocijama, kao što su vođenje dnevnika, samorefleksija i rad na ličnom razvoju. Arolova uključuje i aspekte biblioterapije, koristeći književne i kreativne pristupe kao metode za istraživanje i razumevanje vlastitih iskustava sa malim traumama.

Knjiga doktorke Meg Arol Male traume, koja nudi značajnu perspektivu na temu emocionalnog zdravlja, pružajući konkretne savete, tehnike i pristupe u borbi sa stresom, dostupna je na sajtu vulkani.rs.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading