Patrijarh pavle
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Njegov život je ispunjen brojnim zanimljivostima, a ovde izdvajamo devet posebnih.

Naime, u mladosti je, nakon što je spasao dečaka iz vode, oboleo od tuberkuloze, smrtonosne bolesti tog doba.

Lekari su mu davali samo tri meseca života, ali je, uprkos prognozama, preživeo, što je samo jedan od pokazatelja njegove duhovne snage i skromnosti.

Patrijarh Pavle

www.youtube.com/rts merila vremena-zvanični kanal

 

Dok je službovao na Kosovu, zaustavila ga je naoružana grupa i tražila da klekne i moli se za postradale Albance. Patrijarh Pavle je mirno odgovorio da se moli za sve nevine žrtve bez obzira na veru i nacionalnost, čime je uspeo da izbegne sukob i nastavi svoj put.

Njegova skromnost je bila očigledna u svakodnevnom životu. Nakon obroka, jednom prilikom je pokupio sve mrvice sa salvete i pojeo ih, podsećajući prisutne na gladnu decu širom sveta. Smatrao je da se ne sme bacati hrana jer je mnogima ona život.

Još jedna zanimljivost iz njegovog života je to što je u istoj školskoj klupi gimnazije u Tuzli sedeo sa čuvenim piscem Mešom Selimovićem, što malo ko zna.

Patrijarh Pavle je, uprkos opasnostima, zadržao smisao za humor. Tokom jednog leta avionom, kada je avion ušao u turbulenciju, smireno je rekao: "U životu sam pojeo toliko riba, bilo bi pravedno da sada one mene pojedu", pokazujući svoju jednostavnost i duhovitost.

Iako je bio skroman, njegova zaostavština je velika. Potomcima svog brata ostavio je samo budilnik i sat, dok je svoje ordenje i pisana dela, vredna miliona evra, poverio Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Patrijarh Pavle

www.youtube.com/Radio-televizija Vojvodine - EMISIJE

 

Poznat po duhovnoj strogoći, jednom je, pre obeda, primetio monaha koji se nije molio sa ostalima. Kada ga je upitao zašto ćuti, monah je odgovorio da se moli u sebi. Patrijarh mu je tada mirno, ali ozbiljno rekao: "Ako se moliš u sebi, onda jedi u sebi!"

Malo je poznato da je patrijarh Pavle bio izuzetan pevač i da je uživao u višeglasnom pojanju duhovnih pesama. Često je ispravljao horove ako ne bi pevali sa potrebnim duhovnim zanosom, lično im pokazujući kako se to radi.

Iako je postao monah, imao je želju da postane lekar i pomaže ljudima, ali ga je životni put odveo u duhovnost, gde je neizmerno doprineo srpskom narodu i crkvi.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading