Patrijarh pavle
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Svi smo se verovatno našli u dilemi – da li opomenuti blisku osobu koja greši ili prećutati svoje mišljenje kako bismo izbegli raspravu i nesporazum.

Prema rečima patrijarha Pavla, odgovor leži u smernoj opomeni.

„Nije nam zabranjeno, već je naša dužnost da, kada vidimo zlo, prepoznamo da je to zlo. Ali tada moramo moliti Boga da grešnik pronađe put ispravke, a nakon što se smire naša osećanja, kroz nekoliko dana ili meseci, treba mu reći da ono što čini nije dobro.''

,,Sveti Vasilije Veliki nas opominje: 'Nemoj da zbog lažnog bratoljublja postaneš bratoubica.' Ako ne učiniš ono što možeš, ako ga ne opomeneš mirno i s ljubavlju, time pomažeš da izgubi svoju dušu,“ govorio je patrijarh Pavle.

Stoga, kada primetite da neko blizak vama greši, važno je dobronamerno ga opomenuti. Nije reč samo o ukazivanju na greške, već o podsticanju duhovnog rasta i promene.

molitva

Foto: Shutterstock

 

Kroz smirenu i iskrenu komunikaciju možemo pomoći voljenima da prepoznaju svoje greške i donesu bolje odluke. Ne smemo zaboraviti da uz opomenu treba uputiti i molitvu — molitvu za njihovu snagu i mudrost da se isprave.

Patrijarh Pavle nas podseća da iskreno i dobronamerno deljenje osećanja može doneti duhovnu korist ne samo onome ko greši, već i učvrstiti naše međusobne veze.

Svesni svoje odgovornosti, moramo delovati hrabro, ali s ljubavlju, jer svaka opomena iz srca može postati seme koje će izrasti u zdravu duhovnost i blagoslov za sve nas, baš kako nas je učio voljeni patrijarh Pavle.

BONUS VIDEO 

@alo_portal NLP trener i coach Aleksandra Crnčević u svom mentorskom programu za šampione, koji startuje 16. septembra, obučava sportiste kako da ostvare najbolje rezultate Više informacija na sajtu aleksandracrncevic.com #alo #alodnevnenovine #aleksandracrncevic #fypシ゚ #fypシ゚viral #viral #viraltiktok #fy #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading