Nikola Tesla
Foto: Privatna arhiva/Foto: Muzej NT

Igrano-dokumentarni film Muzeja Nikole Tesle "Bežično - neispričane priče o Nikoli Tesli" tokom prethodne nedelje prikazan je i u Trstu u okviru sale Srpske pravoslavne crkvene opštine.

Pred punom salom prisutnima se najpre obratio Zlatimir Selaković, predsednik SPCO u Trstu, potom gospođa Marina Lozar, konzul RS u Trstu i organizator skupa, a u ime Muzeja Nikole Tesle prisutne je pozdravila direktorka Ivona Jevtić koja je istakla da je značaj ovog filma pored toga što javnost informiše o značaju Teslinih pronalazaka za čovečanstvo u tome što prikazuje Tesline manje poznate osobine, osobine dobrog i poštenog čoveka, koji je to postao prvenstveno zahvaljujući kulturnom nasleđu svoje srpske pravoslavne porodice, ali i etičkim i moralnim vrednostima koje je stekao u detinjstvu, a kasnije njih primenjivao i u svojim naučnim podvizima.

Nikola Tesla

Foto: Muzej NT

 

Projekciji su prisustvovali i Protojerej stavrofor Raško Radović, paroh SPC Sveti Spiridon u Trstu, Svetlana Milošević, predsednica SPCO u Udinama, Porćiji i Trevizu, Lidija Radovanović, predsednica „Saveza Srba u Italiji“, Marina Savić, predsednica udruženja „Pontes Mostovi“ iz Trsta, Slađana Marković, nastavnica Srpske dopunske škole „Jovan Miletić“ u Trstu, Jasmina Stojković, nastavnica Srpske dopunske škole u Vićenci, Arzinjanu, Basano del Grapa i Valdanjo i mnogi drugi.

Ovo nije prva poseta Muzeja Nikole Tesle Trstu. 2021. godine održana je velika i značajna izložba o Nikoli Tesli koju je posetilo više od 5000 posetilaca uprkos restriktivnim merama usled pandemije korona virusa, u organizaciji ACGS-a, Kulturnog udruženja srpske omladine iz Trsta, a pod pokroviteljstvom, pored drugih institucija, i Generalnog Konzulata u Trstu i Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu.

Istovremeno, film „Bežično” prikazan je i u okviru Festivala italijansko-srpskog filma u Beogradu, u izboru čuvene Gabrijele Karluči, koja je sa pažnjom selektovala najbolje iz Italije i Srbije. Publika je na oba mesta reagovala na nesvakidašnji način za filmske projekcije — uz stojeće ovacije, što nedvosmisleno ukazuje na značajnu poruku koju ovaj film nosi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading