han kang
Foto: Profimedia/Profimedia

Ove godine Nobelovu nagradu za književnost osvojila je Han Kang, kako je danas objavila Švedska kraljevska akademija.

Kang, čija dela uključuje Vegetarijanac, hvaljena je za svoju „intenzivnu poetsku prozu koja se suočava sa istorijskim traumama i razotkriva krhkost ljudskog života“

Nobelova nagrada za književnost dodeljuje se autoru iz bilo koje zemlje koji je, prema testamentu Alfreda Nobela, stvorio „najbolje delo idealističkih tendencija“ na polju književnosti.

Nagrada je jedna od pet nagrada ustanovljenih oporukom Alfreda Nobela iz 1895. godine i dodeljuje se od 1901. godine, smatrajući se jednom od najvažnijih i najprestižnijih nagrada za književno stvaralaštvo.

Dobitnik dobija zlatnu medalju, Nobelovu diplomu i novčanu nagradu, koja trenutno iznosi 11.000.000 švedskih kruna.

Od 1901. godine dodeljeno je 116 Nobelovih nagrada za književnost, od kojih su četiri ravnomerno podeljene između dvoje dobitnika. Do sada je 17 žena primilo ovu nagradu.

Najmlađi dobitnik je Rudyard Kipling, koji je imao 41 godinu kada je osvojio nagradu, dok je Doris Lessing najstarija dobitnica sa 88 godina, kada je nagradu primila 2007. godine.

Poslednjih godina, Švedska akademija se suočila sa sve većim kritikama zbog izbora dobitnika. Neki kritičari ističu da su mnogi ugledni autori izostavljeni iz nominacija, dok drugi smatraju da neki od dobitnika nisu zaslužili ovu nagradu.

Prošle godine, najvećim priznanjem u svetu književnosti ovenčan je Jun Fose za „spajanje svog jezika i prirode svog norveškog nasleđa“ u svom opusu, kako su naveli članovi Švedske kraljevske akademije u obrazloženju.

 

 

@alo_portal Odakle bi bio Kristijano Ronaldo da je iz Srbije? ⚽️😃 #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #viralvideo #viraltiktok #fyp ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading