DA LI STE ZNALI Koja muzika smiruje pse?
Foto: Shutterstock

Klasična muzika snižava nivo stresa kod pasa, prema jednom istraživanju. Slušajući klasiku, psi bi manje lajali i umirivali se.

Na pop muziku i snimak ljudskih glasova nisu menjali ponašanje.

Hevi metal je izazivao agresiju kod pasa.Kako je istraživanje sprovedeno samo u jednom prihvatilištu, generalizacija zaključaka je problematična, mada se nalazi poklapaju s pretpostavkom koju bi većina nas imala - iako će mnogi vlasnici koji veruju u muzikalnost svog psa, posebno izdvojiti jedan muzički žanr koji pas preferira, a to ne mora obavezno da bude klasika.

Naučnici su došli do zaključka da psi najbolje reaguju na jednostavnije muzičke sklopove, solo instrumente i sporiji tempo.

Pitanje koje je sve interesovalo jeste da li muzika ima terapijski efekat na pse koji pate od anksioznosti izazvane različitim faktorima - decom, zvukom groma, separacijom, vožnjom kolima i tako dalje.

Istraživanje je pokazalo da nakon puštanja muzike koja se pokazala najviše umirujućom, anksiozna ponašanja redukovana su za 70%, za razliku od kontrolnog izbora klasične muzike koja ih je redukovala za 35%.

Životinje će najbolje reagovati na muziku koja se najviše poklapa s njihovim vokalnim opsegom i srčanom frekvencijom, čime postaje jasnije zašto većina životinja ostaje indiferentna na ljudsku muziku.

S obzirom na razlike u veličini, vokalizaciji i u učestalosti otkucaja srca, kod pasa se priča usložnjava, pa veliki i mali psi verovatno neće deliti "muzički ukus".

BONUS VIDEO:

Write to Slobodanka Bogunovic

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading