ŠTA MISLITE Zašto kuce lupkaju nogom dok ih češkate
Foto: Shutterstock

Amerikanci to mesto zovu "svit spot", što u prevodu znači "slatka tačka", piše magazin "Pas".To je mesto na stomaku ili boku psa koje, kad ga počešete, uzrokuje ono ludo lupanje nogom.

Koliko god bilo slatko posmatrati psa kako lupka nogom dok ga češkamo, reč je o reakciji koja je izazvana mehanizmom samozaštite.Zove se refleks češanja i nevoljna je reakcija koja postoji da bi štitila psa od opasnih kožnih parazita, posebno onih koji prenose bolesti.

Ispod kože psa nalazi se niz nerava koji su povezani s kičmenom moždinom. Kad se oni aktiviraju, oni brzo šalju poruku kičmenoj moždini koja naređuje psu da šutira.

- Kod pasa koji su skloni alergijama veoma je lako izazvati taj refleks češanja jer im je koža stalno na ivici svraba - objašnjava Lore Hog, veterinar i stručnjak za ponašanje životinja.

Na primer, kad pas ima buve, insekt će aktivirati refleks, pa će pas nogom uspeti da obori neke buve i otkloni uzrok svraba.

Ovaj refleks može da pomogne veterinaru da utvrdi da li pas pati od nekog nervnog oštećenja.Lupkanje nogom ne znači obavezno da pas posebno uživa kad ga češkate po tom delu tela.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading