Mačka u bašti
Foto: Alo/Aleksandar Đorđević

Prva stvar koju treba razmotriti je da li strah predstavlja promenu u uobičajenom ponašanju vaše mačke, piše Minja cat. Ako je tako, savet je da vašu mačku pregleda veterinar, jer su mnoge promene ponašanja uzrokovane medicinskim problemima.

Primaju suptilne poruke

Mačka koja ima više samopouzdanja i koja važi za onu smeliju u vašem domaćinstvu možda šalje uplašenoj „cimerki“ suptilnu poruku da joj se skloni s puta. Ova poruka se može preneti gledanjem, blokiranjem određenih puteva u vašem domu. Vaša uplašena mačka shvatiće poruku i daće sve od sebe da izbegne sukob.

Strah ih je od pasa

Mačke imaju dobar razlog da se plaše pasa jer je većina pasa veća od njih. I, naravno, mnogi psi instinktivno jure objekte koji se brzo kreću i koji su manji od njih. Razumljivo, ovo može biti veoma zastrašujuće iskustvo za mačku; možda će naučiti da izbegava vašeg psa čak i nakon samo jednog negativnog iskustva.

Prvi cilj je sprečiti druge kućne ljubimce da zastrašuju i jure mačku. Morate poslati poruku da je takvo ponašanje neprikladno i uveriti uplašenu mačku da je bezbedna. Takođe treba da obezbedite kuću tako da vaša uplašena mačka ne mora da se takmiči sa drugim kućnim ljubimcima za hranu, vodu, igračke ili vašu pažnju. Mačke sa velikim samopouzdanjem često „čuvaju“ ove resurse tako što sede ili stoje blizu njih, sprečavajući plašljiviju mačku da im se približi. Da biste to sprečili, postavite posude za hranu, vodu i posude sa posipom na nekoliko mesta u vašem domu.

Svoju mačku možete postepeno navikavati na prisustvo drugih kućnih ljubimaca tako što ćete početi sa bezbedne udaljenosti, a zatim postepeno približavati svog ljubimca. Tokom više sesija, postepeno ćete smanjivati rastojanje između vaše mačke i drugih kućnih ljubimaca sve dok vaša uplašena mačka ne bude postane opuštena u njihovom prisustvu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading