NEMOJTE TO RADITI, UOPŠTE NIJE BEZBEDNO! Ljudi pred odmor pse ostavljaju na čuvanje, a mačke SAME U KUĆAMA
Foto: Pet Mondo

Mačke su nezavisne i samostalne životinje koje većinu dana provode spavajući ili hraneći se kad požele. Ne treba ih voditi napolje da obave nuždu niti moraju ići u šetnju. Međutim, ako planirate da otputujete na vikend ili negde duže, važno je da znate šta da uradite sa mačkom.

Iako neki vlasnici ostavljaju mačke same kod kuće na dva, pa čak i tri dana, jer su već upoznati sa karakterom svog ljubimca i njegovom svakodnevnom rutinom, to se ipak ne preporučuje iz nekoliko razloga, kao što su bolesti, nepredviđeni problemi ili povrede.

Na primer, mačka može pasti sa penjalice ili visoke platforme, a niko ne bi bio prisutan da je odvede kod veterinara na pregled. Neočekivana ozbiljna povreda može prerasti u težak medicinski slučaj koji zahteva hitnu intervenciju.

Mačka može iznenada oboleti, a ako niste kod kuće, bolest može da se pogorša i dovede do najgorih posledica.

Neki vlasnici koriste automatske hranilice i pojilice za mačke kako bi im obezbedili hranu i vodu dok su sami. Međutim, ovi uređaji se mogu pokvariti, pa bi mačka mogla ostati bez hrane i vode.

Iako su mačke poznate po svojoj nezavisnosti, one ipak imaju koristi od interakcije sa ljudima, koja je od suštinskog značaja za njihovo mentalno zdravlje. Nedavna istraživanja potvrđuju ono što mnogi vlasnici već znaju – prisustvo vlasnika je veoma važno za mačke. Studije su pokazale da su mačke veoma željne pažnje svojih vlasnika nakon dužeg perioda razdvojenosti pa tako mačka ostaje sama svakodnevno može razviti anksioznost ili stres.

Mačke su izbirljive kada je reč o čistoći

Mačke mogu biti veoma izbirljive kada je reč o čistoći njihove posude sa peskom. Ako otputujete na nekoliko dana, mačka možda neće biti zadovoljna prljavim peskom i može obavljati nuždu na nepredviđenim mestima. Zato razmislite o postavljanju dodatnih posuda sa peskom.

Mačku možete ostaviti i u pansionu, ali ne zaboravite da je ona teritorijalno biće i može biti pod stresom u objektu sa više mačaka.

Mada, iako boravak u pansionu ima svoje nedostatke, to je ipak bolja opcija od toga da mačka ostane potpuno sama u domu. Osoblje u pansionu će mački pružiti svu potrebnu pažnju, a i u slučaju povrede ili bolesti će kontaktirati veterinara.

I na kraju, ako ne želite da mačku izmestite iz njenog doma, pronađite osobu koja zna kako da se postupa sa mačkama ili zamolite nekoga da je obilazi barem jednom dnevno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading