komarci
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Leto je, što znači da je gotovo nemoguće izbeći ujede komaraca kada izađete napolje. Nažalost, vaš krzneni prijatelj takođe nije imun na ovu nelagodnost, ali za razliku od vas, možda neće primetiti ili pokazati znakove da su ga komarci izujedali.

Komarci mogu ugristi vašeg psa uprkos njegovom krznu, i često tragovi ujeda nisu odmah vidljivi. Ipak, neki psi mogu imati izraženiju reakciju imunološkog sistema, što se može manifestovati kroz osip ili crvenilo na koži.

Bolesti koje prenose komarci

Kada pomislimo na ujed komarca, najčešće mislimo na svrab koji on izaziva. Međutim, mnogo je važnije razmotriti bolesti koje ovi insekti prenose. Komarci mogu preneti viruse poput Zapadnog Nila, denga i malarije, ali su za pse najopasniji srčani crvi.

Ova bolest je teško uočiti u početnim fazama, jer mala jaja koja su ostavljena nakon ujeda komarca prerastaju u crve koji polako putuju kroz telo vašeg ljubimca dok ne stignu do plućnih arterija između srca i pluća. Kako rastu, otežavaju disanje i opterećuju rad srca, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema i smrti vašeg psa.

Prevencija i lečenje

Zato veterinari preporučuju primenu lekova za sprečavanje srčanih crva tokom cele godine. Ako je cena problem, postoji više opcija: od godišnjih injekcija do mesečnih pilula koje možete prilagoditi vašim mogućnostima.

Ako vaš pas koristi preventivne lekove i ne pokazuje znakove svraba, verovatno ne morate preduzimati dodatne mere. Međutim, ako primetite da se vaš ljubimac intenzivno češe, najbolje je da ugrize koje možete videti obrišete vlažnim maramicama za bebe ili maramicama specijalno namenjenim za kućne ljubimce.

Kako zaštititi psa od komaraca

Komarci polažu jaja u stajaćoj vodi, pa je važno redovno proveravati i uklanjati sve izvore stajaće vode u vašem dvorištu. Pored toga, možete pronaći sprejeve i repelentne ogrlice za pse u pet šopovima ili poljoprivrednim apotekama, koje pomažu u odbijanju ovih dosadnih insekata. Tako ćete pomoći svom ljubimcu da uživa u letnjem vremenu bez neprijatnosti koje komarci donose.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading