mačka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U centru pažnje je nova hibridna rasa mačaka, nazvana "buli", koja je nastala ukrštanjem bezdlake mačke sfinks i rase mančkin.

Ove mačke bez dlake postale su izuzetno popularne među ljubiteljima ljubimaca, ali stručnjaci upozoravaju da njihov uzgoj dolazi uz visoku cenu za njihovo zdravlje.

Mačke rase buli suočavaju se sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i žive u proseku samo šest godina.

 

@pawpointuk Meet bully cat kittens The Bambino Cat aka the bully cat! With his wrinkly skin and short, sturdy legs 🐾 Bullbino/bully cat 🧬 pink 🏠Owner @BOSSBULLYCATSUK If you’re interested in content like this & collaborating with us Drop us a DM @pawpointuk ➖ ➖ ➖ #sphnix #sphynixcat #munchkincat #BambinoCat #Sphynx #Munchkin #CatLover ♬ Дикая львица - ALEX&RUS

 

Dr Grejs Kerol, specijalista za ponašanje životinja sa Kvins univerziteta u Belfastu, ističe da ovakve eksperimentalne rase uopšte ne bi trebalo da postoje, jer su stvorene isključivo zbog izgleda, a ne zbog dobrobiti životinja.

Buli mačke imaju i druge probleme – zbog nedostatka brkova imaju teškoće u komunikaciji i orijentaciji u prostoru.

Njihovo zbijeno telo može izazvati respiratorne komplikacije, dok im bezdlakost dodatno ugrožava zdravlje, jer su sklonije opekotinama od sunca i raku kože.

Njihova prirodna sposobnost regulisanja telesne temperature je ograničena, što ih čini podložnijim respiratornim infekcijama i problemima sa kožom.

Ove mačke postale su pravi hit na TikToku i Instagramu, što dodatno podstiče uzgajivače da ih proizvode u velikim količinama, uprkos njihovom lošem zdravlju.

Cena za mačke rase buli u Velikoj Britaniji kreće se između 200 i 800 funti, što pokazuje da su mnogi spremni da plate visoku cenu za ovakvog ljubimca.

Međutim, organizacije poput RSPCA apelovale su na uzgajivače da stave zdravlje i dobrobit životinja ispred njihove atraktivnosti.

Dr Kerol poziva ljubitelje životinja da se suzdrže od kupovine ovakvih rasa, jer na taj način mogu obeshrabriti uzgajivače koji daju prednost izgledu u odnosu na dobrobit životinja. Ona ističe da bi svi trebalo da "puste mačke da budu mačke" i da biraju ljubimce koji su prirodniji i zdraviji.

Rase buli pasa u Engleskoj i Velsu već su zabranjene zbog sličnih razloga, ali takva zabrana još uvek ne postoji za mačke.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading