kuvana riba
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina i treba da je jedemo najmanje dva puta nedeljno, ali važno je izabrati pravu vrstu.

Neke ribe su zdravije od drugih, pa evo spiska 9 najzdravijih:

Atlantski losos – bogat omega-3 kiselinama koje mogu usporiti starenje.


Zubatica – sadrži fosfor, kalijum, kalcijum, natrijum i gvožđe.


Atlantska haringa – masnija riba koja je odlična za srce.


Jezerska zlatovčica – masno meso koje se ne suši prilikom termičke obrade.

pastrmka sa pečurkama

Foto: Shutterstock

 

Girice (inćuni, sardele) – bogate proteinima, sa niskim kalorijama.


Skuša – niska kalorijska vrednost, a bogata vitaminima i mineralima.


Pastrmka – pomaže u smanjenju holesterola i poboljšava funkciju srca i pamćenja.


Sardina – bogata vitaminima i ribljim uljem koje snižava holesterol.


Tuna – puna omega-3 i omega-6 kiselina, veoma korisna za zdravlje.

Birajte kvalitetnu ribu, jer nemaju sve vrste iste koristi.

Neke vrste, koje se masovno proizvode, mogu sadržati štetne hemikalije.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
seljacka posla

07.01.2025 18:42

lososa ima 170 vrsta...glupi ste