Američka državljanka otkrila kačamak, pa ga prisvojila kao "njeno" jelo, milioni su poludeli za receptom dok Srbi besne zbog krađe
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

U Srbiji nema ko ne voli kačamak, a sad je počeo da stiče i svetsku slavu. Naime, u Americi su počeli da ga zovu “veganski puter”.

Svemu su krive društvene mreže ali i jedna Amerikanka srpskog prezimena koja je na svom Tiktok nalogu objavila kako je napravila novi specijalitet.

Karli Bodrug je TikTokerka koju prati skoro 600.000 ljudi i koja eksperimentiše sa hranom i snima sve što priprema u kuhinji. Sada je podelila video koji je bio više nego zanimljiv ljudima u Srbiji.

Na njemu priprema kačamak, odnosno palentu, zavisi kako vi zovete popularno jelo sa kukuruznim brašnom. Ali, ona ga zove “veganski puter”.

Priprema ga slično kao i mi: kukuruzno brašno, so, voda, kuvanje… Samo, ona ga posle toga stavi u frižider, da se stegne i maže na hleb. Baš kao puter.

Video sa TikToka proširio se i na našim društvenim mrežama – jednima je čudno što ovaj recept neko predstavlja kao nov, drugi ne razumeju zašto kačamak zove puterom, a treći ne mogu da se načude da bi neko uopšte kačamak, odnosno, palentu, mazao na hleb.

Kao i obično, većina je povela raspravu da li je reč – o kačamaku ili palenti.

Komentari, naravno, ne prestaju! Od “o, Gospode Bože”, pa do “alooo, to je kačamak”!

Iako ga Srbi svojataju za svoj izum i kao jedno od najstarijih srpskih jela postoji teorija da je palenta ili kačamak jelo koje je nastalo u severnoj Italiji. Narodni naziv palente je kačamak i od davnina smatrala se seoskim jelom. Veoma zdrava i ukusna, palenta se i priprema veoma lako i može se konzumirati na razne načine u kombinaciji sa različitim namirnicama.

To je obrok koji je napravljen od belog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.

Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema sa probavnim sistemom.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading