Kada jedemo breskve, malo ko razmišlja o tome da njihova koštica može imati sasvim novu svrhu. Umesto da je bacite, postoji način da je pretvorite u mali saveznik zdravlja, koji pomaže telu da se opusti i povrati energiju - i to bez ikakvih dodatnih troškova.

Koštice breskve mogu se na jednostavan i prirodan način iskoristiti za dobrobit tela, posebno kao domaći masažer za stopala. U vremenu kada tražimo skupe tretmane i pomagala za smanjenje stresa, ponekad zaboravljamo da priroda već nudi ono što nam je potrebno.

Zašto su koštice breskve idealne za masažu
Hodanje bosih nogu po neravnim površinama poznata je tehnika koja stimuliše tabane, aktivira cirkulaciju i izaziva opšti osećaj olakšanja. Koštice breskve, zbog svog oblika i teksture, idealne su za ovu namenu. Taban sadrži veliki broj nervnih završetaka povezanih sa različitim delovima tela. Nežna i kontrolisana stimulacija ove površine pomaže opuštanju napetosti i smanjenju osećaja težine u nogama.

Koštice breskve, budući da su tvrde, ali ne i oštre, stvaraju nepravilnu stimulaciju sličnu onoj koju pruža kamenje koje se koristi u refleksoterapiji. Za razliku od drugih elemenata, koštice su praktične veličine, ne deformišu se i veoma su otporne na dugotrajnu upotrebu. Osim toga, njihovo prirodno poreklo čini ih održivom alternativom industrijskim proizvodima od plastike ili gume.

Potrebni materijali
Sve ove materijale možete lako pronaći u svakom domaćinstvu ili ponovo upotrebiti od neiskorišćenih predmeta:

  • Koštice breskve (količina zavisi od veličine posude)
  • Voda
  • Četka ili sunđer
  • Lonac
  • Plitka posuda ili čvrsta kutija (plastična, drvena ili od debelog kartona)
  • Čist peškir ili krpa
  • Opcionalno: pamučna tkanina ili stara jastučnica
    Korak po korak: kako napraviti masažer

Proces pripreme je jednostavan i može biti svojevrsna meditacija u pokretu.

  • Čišćenje: Nakon što izvadite košticu iz breskve, temeljno je operite pod mlazom vode. Koristite sunđer ili četku kako biste uklonili ostatke voća.
  • Dezinfekcija: Stavite koštice u lonac sa dosta vode i kuvajte ih 10–15 minuta. Ovaj korak služi za dezinfekciju i uklanjanje organskih ostataka koji bi vremenom mogli da izazovu neprijatne mirise.
  • Sušenje: Izvadite koštice iz vode i ostavite ih da se potpuno osuše na čistom peškiru. Važno je da budu sasvim suve pre upotrebe kako bi se sprečio razvoj gljivica.
  • Priprema posude: Izaberite plitku i stabilnu posudu. Najbolje je da ima niske ivice kako bi stopalo moglo udobno da se osloni.
  • Slaganje: Rasporedite koštice u posudu tako da formiraju ravan sloj. Ne treba ih lepiti; treba da ostanu slobodne kako bi se prilagodile težini stopala.
    Kako koristiti masažer
    Sedite na udobnu stolicu i naslonite bosa stopala na koštice. Počnite sa blagim pritiskom i laganim pomeranjem stopala napred-nazad. Masaža može da traje od 5 do 10 minuta. Ne bi trebalo da boli - pritisak regulišete težinom sopstvenog tela.

Ova vežba je idealna za kraj dana, posle duge šetnje ili sati sedenja. Masažer uvek koristite na bosom stopalu kako biste najbolje iskoristili teksturu koštica. Čuvajte ga na suvom mestu, a ako se koštice zaprljaju, možete ih ponovo oprati i osušiti.

Napomena: Ne preporučuje se primena u slučaju otvorenih rana ili izražene preosetljivosti stopala.