TURISTI IZ CELOG SVETA HRLE NA OVU MANIFESTACIJU U "veselim mašinama" u podnožju planine Kosmaj krčka se sve - od rakije, preko čvaraka, do pasulja!
Danas su obroci takvi da se kuvaju u malim šerpama, a nekad, u stara , dobra vremena, srpske domaćice kuvale su samo u kazanima, u kojima su se krčkali čvarci, pasulj pa i rakija kad joj dođe vreme.
Većina stranaca koja Srbiju poseti turistički ili poslovno kao utisak broj jedan iz naše zemlje poneće - hranu, i u mislima i u stomaku i za poneti.
Domaći specijaliteti pravljeni sa ljubavlju i po recepturama predaka jedan su od najboljih naših predstavnika u svetu. Međutim, tradicionalni način spremanja hrane polako gubi bitku sa savremenim trendovima kuvanja, a da bi se srpski duh očuvao kroz jelovnike napravljena je i čitava manifestacija u selu Pružatovac kod Mladenovca.
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Na njoj se sprema kao što se to činilo nekad za mnogočalane porodice, pa je manifestacija simbolično i nazvana "Kosmajski kazan".
"Naše selo je jedno od retkih u Srbiji koje nije imalo svoju manifestaciju, sada se konačno to promenilo. Čitavo leto smo čekali da se okupimo, malo družimo i naravno uživamo. Ovde nema kuće u kojoj se ne sprema na veliko, a kako drugačije to uraditi nego u kazanu.
A da bi nešto imalo u kazan da se stavi, mora i da se gaji. Obori i štale su kod nas puni, pa tako nema tovljenika ispod 200 kilograma, a od njih bude mesa, slanine i naravno čvaraka. Kazandzije u Pružatovcu svakako imaju pune ruke posla", izjavio je meštanin, Dragan Mošić.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)