ZOO VRT U PALIĆU IMA PRAVU ATRAKCIJU Medved ne gubi vreme, od posetilaca traži hranu
Mirođija.rs

Posebna atrakcija palićkog zoo vrta koji više od sedam decenija privlači posetioce i nosi odliku najhumanijeg među sličnim ustanovama u okruženju, je  jedan od  stanara, mrki medved. On ovog novembra ne bira način za skupljanje zaliha za zimu.

Za razliku od svojih rođaka iz drugih vrtova, palićki meda zainteresovan je za one koji ga radoznalo obilaze i posmatraju, a posebno za ono čime ga nude (na ulazu u zoo vrt, inače, izričito je naglašeno da živptinje ne treba hraniti, ali..). Rado se približi ogradi i propne na dve noge, na oduševljenje posetilaca. Nestrpljiv da dobije slasni zalogaj uvežbao je i "požurivanje" šapom, piše Mirođija.rs.

Većina mrkih medveda ima izrazitu grbu na leđima i poseduje strahovitu snagu. Čeljustima mogu odvući plen težak i do 300 kg. Iako izgledaju nezgrapno, veoma su spretni. Može se kretati uspravno na zadnjim nogama, trčati, penjati po drveću i strmim stenama, i dobro plivati. Pošto živi na različitim staništima, tako mu i veličina varira. Većina mrkih medveda teška je između 130 i 300 kilograma. Odrasle ženke mrkog medveda koje žive u Evropi teže prosečno 100 kg, a mužjaci 150 kg, dok pojedini primerci pređu i 300 kg.

Mrki medved živi povučeno i samo izuzetno može postati agresivan prema čoveku i drugim životinjama, a u tome prednjači severnoamerički medvedi. Evropski mrki medved je mirniji i radije izbegava ljude, ali ženke postaju opasne u vreme odgajanja mladih.

Palićki zoo vrt od ostalih sličnih institucija izdvaja i to da jedini u Srbiji ima prihvatilište za divlje životinje koje bivaju ranjene tokom lova ili koje stradaju zbog otrova i na putevima.

Ova ustaova raspolaže sa više od 150 životinjskih vrsta koje su smeštene u pedesetak volijera i objekata, dok se u Prihvatilištu za životinje nalazi više od 800 jedinki.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading