Evo kako se pravilno čestita Božić
Tanjug

Raznorazne varijacije u običajima uglavnom su uzrokovane podnebljem, ali osnovni elementi proslave Božića prisutni su svuda - unošenje Badnjaka u kuću i njegovo paljenje, Badnje veče, česnica, položajnik.

Na Božić se ljudi pozdravljaju rečima: "Hristos se rodi!" i otpozdravljaju sa: "Vaistinu se rodi!". Ukoliko se šalje čestitka na njoj treba da piše "Mir Božji, Hristos se rodi".

Običaj je da se Božić čestita porodici i najbližim prijateljima, a u poslednje vreme posebno su popularne božićne poruke koje se dele na društvenim mrežama.

Ukoliko ih šaljete, imajte na umu da se Božić piše velikim slovom (“Srećan Božić”), a „božićni praznici“ malim (“Srećni božićni praznici!”). Ako pišete “Mir božji, Hristos se rodi”, pravopis dozvoljava i „božji“ i „božiji“, a odgovara se sa: “Vaistinu (ili „uistinu“) se rodi”.

Tokom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, zaboravite na "dobar dan " i doviđenja"  već sve pozdravljajte rečima "Mir Božji, Hristos se rodi!".

Ovaj način pozdravljanja, ako niste znali, treba koristiti sve do Bogojavljenja, 19. januara.

Danas se gosti ne zovu u kuću, a sveštenici podsećaju na to da je Božić porodični praznik i da se ne ide ni u posete. U kuću treba da uđe samo položajnik, koji simbolično dolazi da bi ukućanima doneo sreću i blagostanje.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading