MAJSTORE, ŠTA TI JE OVO TREBALO U Srbiji se pojavio burek sa novim ukusom i na internetu izazvao "ratno stanje"
Mada zakonski dokumenti svedoče da je burek već početkom 16. veka bio ulična hrana, te da je samo vek kasnije ceo Istanbul mirisao na nebrojene vrste bureka, njegovi najslavniji dani potiču sa trpeza osmanske elite, koja je imala posebno uposlene majstore samo za razvijanje jufki.
Sudeći po zapisima srpskih istoričara iz 19. veka, burek koji danas pokušavamo da promovišemo kao nacionalni „brend“, Srbima se omilio tek pošto su se oslobodili turske vlasti.
Ako mislimo kako smo danas privilegovani „širokim asortimanom proizvoda“ i potrošačkom groznicom, dovoljno je pogledati šta su nudile samo buregdžije u 16. veku: burek s jajima, burek iz furune, tutmač burek, pazarski burek, burek od kokošjeg mesa, pa punjen spanaćem, sirom, lukom, prazilukom, tikvicama, iznutricama, tatarski burek, turski burek, mlečni burek…
Ali naš pekar je otišao korak dalje, u ponudu je ubacio do sad neviđeni artikl - burek sa sarmom!
Nije šala, zaista se u jednoj srpskoj prodavnici, verovali ili ne, pojavio burek sa sarmom!
Ljudi ovo doživljavaju burnije nego skrnavljenje neke svetinje, pa je jedan Tviteraš čak na to napisao: "Dabogda se zaratilo".
Komentari su se potom samo nizali:
- Ubacili kiselog kupusa u pitu s mesom.
- Zadnje vreme došlo.
- Ostalo ručka od preključe.
- Burek srama bi bilo tačno - komentari su sugrađana.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)