BILJKU "ŽENSKI ZMAJ" IMA GOTOVO SVAKA KUĆA Stručnjaci kažu da ovom mestu ne bi trebalo da se nalazi
Foto: Pixabay

Dracena ili zmija biljka, kako se drugačije zove, jedna je od najčešćih sobnih biljaka. Ima dugačke šiljate listove, usmerene ka gore i šareno lišće, od tamnozelene i svetlozelene do žute. Otporne na sušu i odlične su za početnike. 

Iako ima šiljate listove, ova biljka ima odlučnu reputaciju u feng shui disciplini ako je postavite na pravom mestu. Zato izbegavajte da je postavljate kod ulaznih vrata, za ovaj deo kuće ostavite biljke zaobljenih listova.

Dracena je sjajan primer podizanja elementa jang drveta, koji predstavlja rast i vitalni či. Pravac či drveta je nagore, a oblik i rast biljke zmije to zaista oličava. Listovi u obliku mača takođe seku kroz negativnu energiju, piše The Spruce.  Zato su prostori u kojima želite da povećate energiju su savršeni za dracenu.

Kako se ramnožava drecena?

Dracena se razmnožava reznicama koje se uzimaju u proleće. Reznice treba da su dužine 8-10 cm i ostavite ih 24 sata da se prosuše, pa ih onda zasadite u mešavinu treseta i oštrog peska ili u vodu da se ožile.

Ispod reza na glavnoj stabljici pojaviće se novi izdanci. Rez posle orezivanja treba da zalijete kalemarskim voskom jer predstavlja otvorenu ranu. Ako je glavna stabljika dosta visoka, može se odrezati u više komada i svaki će pustiti koren.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading