NAJTRENDOVI U 2023. Ako je verovati našim ekspertima, godina pred nama biće uzbudljiva, sjajna i puna inovacija: JEŠĆEMO BUBE I IĆI ONLAJN PSIHIJATRU
Zato smo konsultovali naše poznate specijaliste iz oblasti zdravlja, lepote, fitnesa, gastronomije, psihologije, koji nam otkrivaju najzanimljivije tendencije u svetu iz svojih oblasti.
Ksenija Krstić, fitnes trener
Jedan teg umesto pet različitih
KUĆNI TRENINZI
Pandemija je učinila da se ljudi sve više okreću ka kućnim trenizima, što će u 2023. biti posebno popularno. Osim komfora koji pruža dom, korisnike privlače programi treninga kroz fitnes aplikacije koje se mogu priuštiti po niskim cenama. Tako na mom Instagram i Jutjub kanalu možete naći puno besplatnog sadržaja.
MULTIFUNKCIONALNA OPREMA
Razvoj tehnologije doprinosi poboljšanju kućnih treninga, tako da više nije skupo priuštiti pametni sat. Verujem da će se i kod nas ubrzo pojaviti i fleksibilni tegovi koji menjaju težinu - tako da više neće biti potrebe da kupujemo pet tegova različitih težina, već taj jedan pametni.
HLADNA KUPKA
Krajem ove godine su pokrenute brojne kampanje da se ljudi pokrenu na tuširanje hladnom vodom, a fitnes svet je uskočio i na taj teren.
7-5-15
U 2022. bio je najpoznatiji trend sa trčanjem zvani 12-3-30. Inspirisana tim trendom, u oktobru sam osmislila program koji uključuje sedam minuta vežbi zagrevanja, mobilnosti i gipkosti, potom pet minuta treninga visokog intenziteta (poput HIIT-a) i za kraj 15 minuta treninga snage i izdržljivosti. Traje svega 27 minuta, a daje maksimalne rezultate.
Suzana Jovanović, kulinarski šef
Stari recepti u novoj ulozi, ali bez otpada
Trendovi u kuvanju i u ishrani menjaju se brzinom munje, pa će biti interesantno gledati kako će se sve odigravati na društvenoj sceni.
BILJNA I BEZGLUTENSKA ISHRANA
Sve više ljudi prelazi na biljnu ishranu, bilo iz ekoloških bilo iz zdravstvenih razloga. Tako će potrošači u 2023. posegnuti za alternativnim brašnom jer traže veću nutritivnu vrednost. Čak ni hleb više neće biti ono što je nekada bio - bezglutenski i od prirodnog kvasca će zameniti uobičajenu veknu hleba na koju smo navikli.
NOSTALGIJA PREMA HRANI
Nemojte se iznenaditi ako u 2023. vidite jela iz svog detinjstva, i to kao zdravije varijante već poznatih ukusa - recimo hleb od kiselog testa, ručno pravljenu pastu, ali i klasik poput aspika.
ODRŽIVOST I BEZ OTPADA
Više ćemo se okretati lokalnim dobavljačima. Akcenat će biti i na otpadu, odnosno njegovom iskorišćavanju za pravljenje hrane.
HRANA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE
Možda smo mi kao zemlja i narod daleko od ublažavanja stavova prema kanabisu i vrstama pečuraka koje utiču na raspoloženje, ali ostatak sveta je sve više otvoreniji u tom smeru, pogotovo Amerika.
Marko Micović, fitnes trener
Obogaćena hrana na klik
Kada je o ishrani reč, neće biti dramatičnih promena. Iako se pandemija stišava, higijena ostaje jedna od bitnih stavki, poput bezbednijeg pakovanja proizvoda i beskontaktnog dostavljanja hrane. Kratki video-recepti sa društvenih mreža Instagram i Tiktok, kao i dostava hrane na klik doživeće još veći bum. Jedan od najočiglednijih trendova koji će uzeti još više maha jeste - funkcionalna hrana. On aje obogaćena vitaminima, mineralima, probioticima i prebiotičkim vlaknima radi poboljšanja opšteg zdravlja i prevencije bolesti. Doći će i do porasta popularnosti pića za bolje mentalno zdravlje s dodacima adaptogena kao što su ašvaganda, ginseng i ginko, ali i za smanjenje stresa s dodatkom CBD-a (kanabidiol).
Milena Starčević, arhitekta
Beg u egzotiku
Ključni trendovi u arhitekturi i enterijeru mogu da se podvedu pod jednu reč - reanimacija
*Nežne oble forme, omaž bauhaus grafici i vizuelnom oblikovanju, te kasnim šezdesetim kao namirenje potrebe za mirom i harmonijom.
*Dominacija održivih materijala koji su laki za upotrebu i manipulaciju (karton, teraco, reciklirane tkanine).
*Totalni dizajn primenom digitalne štampe, tapete, tepisi, nameštaj.
*Mnogo stakla i „lebdećih“ elemenata.
*Terakota tonovi, najčešće u detaljima.
*Inspiracija Dalekim istokom i cvećem, motivi koji zrače harmonijom boja i oblika.
*Žudnja za begom u zeleno i egzotično, motivi džungle, tonovi prirode, vraćanje korenima.
*Metali u različitim bojama i završnim obradama nalik ručnom radu.
*Drvo, manje robusno i nežnije obrađeno. Odbačenim komadima dajemo novu vrednost.
*Plemeniti kamen, najčešće kao verna kopija staklo-keramike velikih formata.
Jovana Jovanović, diplomirani psiholog
Ozbiljna inovacija: onlajn savetovanje
Internet inovacije i inovacije u tehnologiji dovele su do revolucionarnih promena i u psihologiji. Ključna reč za sve inovacije u psihologiji je - onlajn.
Samopomoć i razmena iskustava - zahvaljujući internetu ljudi mogu videti da i mnogi širom sveta prolaze kroz slične probleme, pa kroz njihova iskustva mogu da se potrude sami sebi da pomognu.
Aplikacije - za praćenje mentalnog statusa, sprečavanje suicidnosti, organizaciju vremena, jačanje samopouzdanja, relaksaciju... One pomažu da svakodnevno evaluirate sebe i da algoritam napravi vaš profil čime ćete spoznati svoje slabe tačke. Milioni ljudi rade na sebi pomoću aplikacija koje su bazirane na psiholoških tehnikama. To je ogromna inovacija.
Edukacije iz oblasti psihologije - Ljudi zahvaljujući globalnoj mreži postaju sve više psihološki edukovani, i koriste ta znanja u svakodnevnom životu.
Bojana Vujanac, doktor stomatologije
Bez straha kod zubara
Neprijatnost od zvuka bušilice, te strah od stomatologa i zubarske intervencije često se sreće kod ljudi svih uzrasta. Koren takvog stresogenog ponašanja jeste strah koji je stečen lošim ličnim iskustvom, iskustvom okoline, kao i strahom od moguće bolne intervencije. Korišćene lasera je veliko otkriće savremene medicine jer ima veliki spektar mogućnosti - od bazičnog ublažavanja bolova do lečenja tkiva. Njihovim uvođenjem u stomatološku praksu omogućeno je da se karijes leči bez bušilice. To znači da se karijes uklanja bez kontakta sa zubom, bol je zanemarljiv, nema neprijatnog zvuka i vibracije, minimalno se uklanja okolno zdravo zubno tkivo, a procenat izlečenja veći je nego kod klasične metode, a anestezija nije potrebna.
Jovan Cvetojević, diplomirani nutricionista-dijetetičar
Insekti umesto šnicle
Svaka godina donosi nove trendove, a tako je i u sferi zdrave ishrane.
1. Insekti bogat izvor proteina
Ogroman deo sveta ovo već primenjuje, ali kako svetska populacija raste i cena hrana sa njom, sve više ljudi će se okrenuti insektima kao dobrom izvoru proteina. Ko sada može reći da je problem s bubašvabama samo negativna stvar?
2. Biljni izvori proteina sve više zastupljeni
Ovaj trend dugo traje, ali smatram da će u 2023. postati dostupan svima. Iako su životinjske namirnice najbolji izvor proteina (meso, jaja, sir), dobro formulisani biljni proizvodi mogu da pruže jednak kvalitet. Svi oni s baštom su sada u prednosti, zar ne?
3. Kompjuterski generisana hrana
Ovo polje nauke se svakom novom godinom sve više razvija, a naredne možemo da očekujemo da će početi i da učestvuje u formulisanju hrane koju jedemo. Ne samo da će smisliti namirnicu nego će je i proizvesti. Šta mislite, da li će hrana koju nam smisli kompjuter biti ukusnija od one koju smisli čovek?
Marko Markov, frizer
Personalizovani šiz-friz
U narednoj godini primetićemo da je stil kojim se kreiraju forme i boje frizura inspirisan različitim dekadama 20 veka. Akcenat je na kružnim oblicima koji otvaraju lice, a samim tim i poboljšavaju komunikaciju u svakodnevnom životu. Paralela su frizure iz šezdesetih s akcentovanim šiškama i načinom šišanja koji daje osobi personalizovanu frizuru, pa samim tim i osećaj posebnosti. S druge strane, kod slobodnije publike javlja se potreba za blago modifikovanom alternativom, pa su samim tim veoma popularna slojevita šišanja iz kasnih osamdesetih, čuveni „mullet“, poznat kao i fudbalerka, koji asocira na slobodu i pank pokret. Takođe je veliki uticaj azijske kulture, pre svega Koreje i Japana sa čuvenim „volf kat“ frizurama koje se prvenstveno vezuju za tinejdžere. Za dame koje vole klasičan stil tu su i dalje piksi i bob.
Mirka Šminka, bjuti influenserka
Sijaćemo i danju i noću
Mejkap trendovi za 2023. vraćaju nas u prošlost i devedesete, ali s malo aktuelnih dodataka. U godini koja sledi efekat „euforije“ bledi, konture se više ne rade, ali zato želimo svežu, sjajnu kožu. Prelazi se s uglađene i usavršene šminke do ogoljene kože s metalik detaljima. Formulacije šminke će biti lakše, ali jednako efikasne, šimeri će svetleti još jače, a crna olovka i maskara se ne predaju. Popularni brendovi izbacuju sve više toniranih seruma i toniranih SPF-a umesto teških mat podloga. Obrve dostižu vrhunac - od jačih lukova, stilizovanih proreza, šljokica na njima, do izbeljenih, a negde čak i počupanih (ovo probajte da izbegnete, nikad vam više neće izrasti). S povratkom zamrljanih očiju, neuredna šminka ponovo oživljava. Preciznost će biti nebitna, svi će želeti da nose zamrljane crne senke na očima. Maskara će se nositi bogato u tri sloja i na gornjim i na donjim trepavicama. Senke u neonskim bojama i jarka rumenila biće obavezni, a bronzeri posustaju. Hajlajter opet iskače, jer u 2023. ne možete da sijate previše!
Peđa Božić, frizer
Kratke kose sa šiškama toplih tonova
U 2023. biće popularne šiške koje su već u 2022. krenule da se vraćaju na scenu. Mogu biti različitih dužina i stilova, od kratkih do dugačkih, ravnih do valovitih. Topli tonovi se drže već par sezona i nastaviće da budu trendi. Medene, crvene, braon nijanse su idealne za zimu i proleće. Kraća ravna kosa biće popularna u godini pred nama, frizura je jednostavna za održavanje i ide uz različite modne stilove. Nadogradnja kose koja je bila popularna sve manje je prisutna, ali prirodna duga kosa ostaje in. Glavni trend - kratka kosa sa šiškama u nekoj crvenoj, toploj boji svakako ne stoji svakome, tako da nemojte slepo pratiti trendove, već ih prilagodite sopstvenom stilu.
Maja Jevđević, dr estetske medicine
Muškarci, na vas je red
Trendovi za 2023. u antiejdžingu biće usmereni na kvalitet kože. Ona mora biti zdrava, jedra i da uživo deluje kao da je propuštena kroz filter na Instagramu. Estetske intervencije neće podrazumevati puko podmlađivanje, već će se za njih odlučivati i mlađe osobe, a sve u svrhu prevencije starenja. Dakle, negovan izgled, a ne smanjenje broja godina. Očekuje se i porast broja muškaraca koji će raditi estetske intervencije. I dalje će se forsirati takozvana estetika trougla na licu, što podrazumeva naglašene jagodice, vilične kosti i bradu. Kada je usnama reč, u trendu će biti prirodni volumen.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)