OBLAKODER NA MENHETNU Nova kula bliznakinja
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Izgradnja zgrade je počela u januaru 2008, a za stanare i javnost otvorena je 13. novembra 2013. Od 2016. godine, ovo je trenutno treća najviša zgrada u obnovljenom kompleksu Svetskog trgovinskog centra. Za njenu izgradnju korišćeni su ostaci i materijal iz srušenih kula.  Izgradnja je počela 2008. godine. Zgrada je dostigla nivo ulice u novembru 2009. Sigurnosna čaura postavljena je u decembru 2010. Prvo staklo je postavljeno u maju 2011. godine. U novembru 2010, tri gorivne ćelije isporučene su na lokaciji Svetskog trgovinskog centra, što će zajedno obezbediti oko 30 odsto struje za kulu. Dana 16. februara 2012, jedan od kablova građevinske dizalice u zgradi pukao je pri podizanju čelika, zbog čega je čelik pao sa visine od 40 spratova i sleteo na kamion sa ravnim ležajem. Nije prijavljeno povređivanje. Izgradnja zgrade je nastavljena nakon nesreće.

Dana 25. juna 2012, čelik je dostigao vrh na 72. spratu. Konstruktivni čelik i beton završeni su do 1. juna 2013, praćeni uklanjanjem građevinske ograde u septembru i otvaranjem zgrade 13. novembra iste godine. Troškovi izgradnje Svetskog trgovinskog centra 4 iznosili su 1,67 milijardi američkih dolara, što je finansirano iz fondova osiguranja i Liberti obveznica. Prvi zakupci koji su se uselili bile su dve vladine agencije, a od jula 2015. godine zgrada je u zakupu od 62 odsto.

Nadzemni deo zgrade namenjen maloprodaji (koji se sastoji od prizemlja, tri sprata neposredno iznad prizemlja, kao i dva sprata pod zemljom), smešta kancelarije u dva različita oblika sprata. Od 7. do 46. sprata, tipični sprat zauzima 3.376 kvadratnih metara u obliku paralelograma (koji je dizajniran da odražava konfiguraciju lokacije). Od 48. do 63. sprata površina je 2.600 kvadratnih metara u obliku trapeza, oblikovana tako da se otvara prema vrhu ostrva Menhetn, a takođe je trouglasto okrenuta ka Svetskom trgovinskom centru 1. Toranj uključuje pet nivoa mehaničkih spratova. Njujorška uprava za struju izabrala je UTC Power da obezbedi 12 gorivnih ćelija PureCell model 400 koje će se koristiti za snabdevanje električnom energijom, vodom i toplotom. Prema programeru, kombinovani sistemi biće rangirani kao jedna od najvećih instalacija gorivnih ćelija na svetu. Gornji spratovi zgrade nemaju unutrašnje stubove.

Sedište Lučke uprave Njujorka i Nju Džerzija nalazi se u Svetskom trgovinskom centru 4, zakupljujući približno 55.813 kvadratnih metara. Lučka uprava Njujorka i Nju Džerzija ranije je imala sedište u Svetskom trgovinskom centru 1 u prvobitnom kompleksu Svetskog trgovinskog centra, pre nego što je uništen.

Donji nivo zgrade koriste maloprodajna preduzeća, a grad Njujork takođe planira da zakupi 54.036 kvadratnih metara prostora, koji još uvek nije u upotrebi, u završenoj zgradi. Zgrada ima 10 liftova i oni su najbrži u Americi jer prevoze posetioce i zaposlene brzinom od devet metara u sekundi.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading