EMPAJER STEJT BILDING Neboder izgrađen na nekadašnjoj farmi
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Lokacija Empajer stejt bildinga, na zapadnoj strani Pete avenije između Zapadne 33. i 34. ulice, prvobitno je bila deo farme iz ranog 18. veka. U kasnim 20-tim 19. veka taj prostor je došao u posed istaknute porodice Astor, tako da su potomci Džona Džejkova Astora tu izgradili hotel „Valdorf-Astorija“ tokom 90-ih godina 19. veka. Do 20-ih godina 20. veka, familija je prodala zastareli hotel i lokacija je indirektno završila pod vlasništvom Empajer stejt ink., poslovnog poduhvata u kome su učestvovali biznismen Džon Dž. Raskob i bivši guverner Njujorka Al Smit. Originalni dizajn za Empajer stejt bilding je bio za poslovnu zgradu sa 50 spratova. Međutim, nakon petnaest revizija, konačni dizajn je prerastao u zgradu sa 86 spratova visoku 1.250 stopa, sa vazdušnim jarbolom na vrhu. To je osiguralo da ona bude najviša zgrada na svetu, nadmašujući Krajslerovu zgradu i 40 Volstrit, druga dva nebodera u Menhetnu koji su bili u izgradnji u to vreme, i koji su se takmičili za visinski rekord.

Izgradnja

Demoliranje „Valdorf-Astorije“ je počelo oktobra 1929, a temelji Empajer stejt bildinga su bili iskopani pre nego što je rušenje bilo završeno. Izgradnja na samoj zgradi počela je 17. marta 1930. godine, sa prosečnom stopom izgradnje od jednog sprata dnevno. Dobro koordinisan raspored omogućio je da 86 spratova budu zakrovljeni 19. septembra, šest meseci nakon početka izgradnje, a jarbol je završen 21. novembra. Od tog trenutka, unutrašnji rad je nastavljen brzim tempom i zgrada je otvorena 1. maja 1931, trinaest i po meseci nakon što je postavljen prvi čelični stub. Uprkos publicitetu oko izgradnje zgrade, njeni vlasnici nisu uspeli da ostvare profit do početka 50-ih godina 20.veka. Međutim, ona je od samog početka bila popularna turistička atrakcija, sa oko četiri  miliona posetilaca u opservatorijama zgrade na 86. i 102. spratu svake godine. Empajer stejt zgrada je locirana na zapadnoj strani broja 350 Pete avenije na Menhetnu, između 33. i 34. ulice. Mada je fizički locirana u Saut midtaunu, mešovitoj stambenoj i komercijalnoj oblasti, zgrada je toliko velika da joj je dodeljen sopstveni poštanski kod.

Arhitektura

Visina Empajer stejt bildinga do 102. sprata je 381 metar, uključujući i 61,9 metara visoku šiljatu kupu. Zgrada ima 85 spratova komercijalnog i kancelarijskog prostora koji predstavljaju ukupno 200.500 kvadratnih metara rentabilnog prostora. Na 86. spratu se nalazi zatvoreni i otvoreni prostor za posmatranje, što je najviši sprat unutar samog tornja. Preostalih 16 spratova su deo Art deko šiljate kule, koja se završava opservatorijom na 102. spratu. Prema zvaničnim podacima zgrada je teška 331.122 tone i ima unutrašnju zapreminu od milion kubnih metara. Za konstrukciju eksterijera tornja bilo je potrebno deset miliona cigala i 730 tona aluminijuma i nerđajućeg čelika. Za enterijer je utrošeno 1.886 metara kablova za liftove i 610.000 metara električnih žica. Zgrada ima kapacitet od 20.000 stanara i 15.000 posetilaca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading