STARA HERCEGOVAČKA CICVARA Kažu da je melem za creva, ljudi su je vekovima jeli i pucali od zdravlja
Priprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka ili sira, u zavisnosti od kraja u kome se specijalitet priprema.
U Hercegovini se priprema na poseban način, a veliku ulogu igra kvalitet kajmaka i sira. Što je krema masnija i lepša, to će cicvara biti ukusnija.
Veruje se da je odličan za varenje, pa ga nazivaju i "melemom za creva".
Sastojci:
- 2 dcl vode
- 2 dcl mleka
- 300-400 g krem sira ili kajmaka
- 8 kašika belog kukuruznog brašna
- 1 kašika neotopljene masti (ako koristite kremu, nije vam potrebna)
- 1 kašičica soli kašika meda
Priprema:
- U šerpu sipajte mleko, vodu i mast i prokuvajte, pa dodajte sir i posolite, pa dobro promešajte.
- Kada ponovo provri, smanjiti temperaturu, sipati kukuruzno brašno i neprestano mešati da se lagano krčka oko 10 minuta.
- Kada se smesa „uhvati” za dno posude, kao da se malo zalepi i poprimi teksturu „žvake”, gotova je. Najlepše je vruće.
- Može se poslužiti sa pavlakom, jogurtom ili kiselim mlekom, a po želji se može napraviti i salata.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)