cicvara
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Priprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka ili sira, u zavisnosti od kraja u kome se specijalitet priprema.

U Hercegovini se priprema na poseban način, a veliku ulogu igra kvalitet kajmaka i sira. Što je krema masnija i lepša, to će cicvara biti ukusnija.

Veruje se da je odličan za varenje, pa ga nazivaju i "melemom za creva".

Sastojci:

  • 2 dcl vode
  • 2 dcl mleka
  • 300-400 g krem sira ili kajmaka
  • 8 kašika belog kukuruznog brašna
  • 1 kašika neotopljene masti (ako koristite kremu, nije vam potrebna)
  • 1 kašičica soli kašika meda

Priprema:

  • U šerpu sipajte mleko, vodu i mast i prokuvajte, pa dodajte sir i posolite, pa dobro promešajte.
  • Kada ponovo provri, smanjiti temperaturu, sipati kukuruzno brašno i neprestano mešati da se lagano krčka oko 10 minuta.
  • Kada se smesa „uhvati” za dno posude, kao da se malo zalepi i poprimi teksturu „žvake”, gotova je. Najlepše je vruće.
  • Može se poslužiti sa pavlakom, jogurtom ili kiselim mlekom, a po želji se može napraviti i salata.
     

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading