EPOHALNO OTKRIĆE NAUČNIKA Pronađeno misteriozno stvorenje koje je besmrtno
EPA/KAYE ADAMS

Naime, on je besmrtan i može da izbegava starenje u nedogled, jer se sam regeneriše. I to ne deo po deo, već celo telo, piše Newsweek.

Stvorenje se zove Hidractinia simbiolongicarpus i radi se o malom beskičmenjaku koji živi na ljusci rakova, prema studiji objavljenoj u časopisu Cell Reports.

"Ovakve studije, koje istražuju biologiju neobičnih organizama, otkrivaju koliko su biološki procesi univerzalni i koliko nam još treba da razumemo njihove funkcije, odnose i evoluciju. Takva otkrića imaju veliki potencijal za pružanje novih uvida u ljudsku biologiju", rekao je Čarls Rotimi, koautor rada, u saopštenju za javnost.

Naučnici odavno znaju da je ovaj beskičmenjak poseban zbog matičnih ćelija koje koristi za regeneraciju tkiva. Oni su sposobni da se transformišu u bilo koju vrstu telesne ćelije, a to ih čini sposobnim da podstaknu rast novih delova tela. Ljudi mogu da koriste ove ćelije samo tokom prve faze razvoja, dok ova životinja to može da radi tokom celog života.

Istraživači su otkrili da Hidractinia skladišti svoje matične ćelije u donjoj polovini svog tela, ali kada su joj odsekli usta, izraslo je potpuno novo telo, što ukazuje da je životinja mogla da generiše nove matične ćelije. Da bi istražili kako se ove matične ćelije pokreću, autori su u radu opisali kako su skenirali genom Hidractinia za gene povezane sa starenjem.

Otkrili su da je od tri Hidraktinijina gena povezana sa starenjem, jedan "uključen" u ćelijama blizu mesta reza u ustima. Kada je ovaj gen izbrisan iz genoma, životinja nije mogla da se regeneriše, što ukazuje da joj je potrebno starenje da bi regenerisala nove matične ćelije.

Podrazumeva se da je situacija sa ovom životinjom potpuno drugačija nego sa našom vrstom.

"Od životinja poput Hidraktinije možemo naučiti kako starenje može biti korisno i proširiti naše razumevanje starenja i lečenja“, rekao je Endi Baksevanis, koautor studije.

Naučnici su do sada otkrili sposobnost regeneracije kod 35 vrsta životinja. Neke životinje su čak potpuno imune na starenje, kao što su hidra i "besmrtna meduza" Turritopsis dohrnii.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading