PLATA I DO 6500 EVRA Besplatan obrok i bakšiš, a radnika "ni od korova"
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nemačkim restoranima i hotelima trenutno nedostaje više od 65.000 zaposlenih, saopštilo je udruženje ugostitelja Dehoga. Nedostatak zaposlenih, prema mesečnim istraživanjima, stalni je problem za industriju, rečeno je ​​iz tog udruženja.

"Federalna agencija za rad prijavila je 33.160 otvorenih radnih mjesta u ugostiteljskoj industriji za jun. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja najmanje dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju svoja slobodna radna mesta", rekla je Sandra Varden, stručnjak za tržište rada iz Dehoge. Varden je ukazao na brojke iz juna 2019, kada je prijavljeno skoro 40.000 slobodnih radnih mesta. „A kao što znamo, problem se od tada (u svetlu pandemije) pogoršao“, rekla je Vardenova.

„Posebno sada sa sezonom godišnjih odmora i povećanim interesovanjem za turističke destinacije, potreba i dalje raste“, rekla je ona. U međuvremenu, gastro biznis se pozabavio situacijom kako je mogao.

"Postoje objekti koji su zbog nedostatka zaposlenih prinuđeni da skraćuju radno vreme, zatvaraju se određenim danima ili ograničavaju ponudu u meniju. Neki restorani su počeli da uvode više samoposluživanja. Dehoga se nada da će se efekti zakona o kvalifikovanoj radnoj snazi iz inostranstva brzo osetiti i da će izbeglice lakše moći da se zaposle.

Pored toga, udruženje je pozvalo na kampanju obuke za više veština i da se više vrednuju praktične profesije i veštine. Ugostiteljstvo je jedna od oblasti u kojoj radi najviše Srba u Nemačkoj, a prosečne plate se kreću od 2.000 do 3.000 evra.

Evo primera prosečnih plata u Nemačkoj za najčešće pozicije u restoranima:

Konobar: do 3.750 evra

Kuvar: do 6.500 evra

Pekar: do 4.000 evra

Recepcioner: 1.700 evra

Menadžer događaja: 3.500 evra

Ugostiteljski radnici često dobijaju napojnice i besplatan obrok tokom radnog vremena, a tu su i pogodnosti poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti za napredovanje u karijeri.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading