Italijanski kolač torrone
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Youtube

Ovaj slatkiš je nalik karamel bombonama, pravi je specijalitet koji skoro svaka Italijanka zna da napravi, a svi ga prosto obožavaju.

Sastojci:

350 g smeđeg šećera

450 g meda
1 dl vode
1 kašika glukoze
2 belanaca
oko 500 g badema, pistaća, lešnika ili nekih drugih orašastih plodova

Priprema:

U šerpicu debljeg dna pomešajte med, smeđi šecer, vodu i glukozu. Kuvajte na laganijoj vatri dok ne dostigne temperaturu od oko 140 stepeni.

Belanca u velikoj posudi umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Lagano i neprestano mešajuci ulijte vreo karamel i sjedinite. Mešajte neprestano dok se karamel ne ohladi, oko 10 minuta, najbolje mikserom.

Kada se smesa malo prohladi dodajte u nju seckane i prethodno malo propečene bademe (ili orašaste plodove po vašem izboru).

Smesu od belanaca sjedinite sa bademima i istresite na pobrašnjeni papir za pečenje. Oblikujte rukama smesu u oblik pravougaonika i ostavite "torrone! da se suši preko noći.

Isecite ih na kriške i služite.

Prijatno!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)