deda ljube miletov
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen/ Velickovski TV

Ljubomir Mitev (83) iz kratovskog sela Kojkovo, koji je pre deset godina upucao dva razbojnika koji su upali u njegovu kuću i uznemiravali njega i njegovu suprugu, oslobođen je krivice za ubistvo.

Mitev je ubio jednog od razbojnika, a drugog ranio kada su mu upali u kuću da ga opljačkaju. OJO Kumanovo je povukao optužbu za krivično delo „ubistvo u trenu“, pa mu je u Osnovnom sudu u Kumanovo suđeno samo za krivična dela ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja.


Pljačka se dogodila 27. februara 2013. godine u njihovoj trošnoj kući u planinskom selu Kojkovo, kada su dvojica uljeza, Zoran Zlatkov (28) i ranjeni Borčo Ivanov (30), nasilno ušli u njihov dom i počeli da se zabavljaju. Dedi Ljubetu su stavili najlon u usta, gurnuli ga na zemlju i tukli, a zatim ga konopcem vezali za stolicu, dok su njegovu nepokretnu ženu pokrivali ćebetom i maltretirali. Onda su otišli ​​u drugu sobu da traže novac, on je iskoristio njihovu nepažnju i odvezao se. Otišao je u podrum i uzeo lovačku pušku iz koje je pucao, ubivši Zlatkova i ranivši Ivanova.

Ljube je redovno dolazio na 30-ak ročišta u Kumanovo. Vidno ostario, tada je rekao da je dobro što mu se neće suditi za ubistvo, a nada se da neće biti osuđen za ostala krivična dela, jer zločine nije počinio zato što je hteo, već zato što se našao u bezizlaznu situaciju.

„Oružje i municija koje su pronašli kod mene su veoma stari. Čuvao sam ih u podrumu stare kuće, ostavili su deda i otac. Naši komiti i vojvode su izginuli od nedostatka oružja, pa su naši dedovi skupljali sve što su našli. Godinama stoji u podrumu kuće, niko ga nije dirao i sad moram da platim ili idem u zatvor za staro oružje. „Da sam kupio novo oružje iz Skoplja ili velikih gradova, a nisam imao dozvolu, onda bih bio kažnjen“, kaže Ljube.

U selu Kojkovo i na planini u kojoj živi, kaže, nikada ranije nisu imali problema, jer su ljudi pitomi i niko nije koristio oružje. Ali nova vremena i masovna pojava lopova i kriminalaca koji žele lako da dođu do novca, nisu ni prošla.

deda ljube miletov

Foto: Youtube/Printscreen/ Velickovski TV

 

„Zahvalan sam na odluci. Ako sudstvo bude išlo po pravilima i propisima, osećam se u redu, ako se radi o kriminalcima i idiotima, onda će možda i za mene biti kazna. Jako mi je žao i poginulih i ranjenih, ali šta da radim, mučili su me i morao sam da se branim. Mene u selu znaju kao najmirnijeg i najpoštenijeg čoveka, svi su mi dragi.Pomogao sam gde sam mogao“, kaže optuženi Mitev.

Nakon napada supruga mu je umrla i on je ostao sam. Zdravlje mu je narušeno, jedna ruka uopšte nije u funkciji. Ali Mitev kaže da dobro živi, pre svega kao domaćin. Čuva dve koze, magarca i psa. Ima samo dvoje komšija koje žive 15 minuta od njega i, kaže, pomažu jedni drugima.

„Živim kraljevski, u netaknutoj prirodi kod Ponikve. Malo mi nedostaje društvo, gladan sam i žedan da popričam i porazgovaram sa nekim, nisam gladan hrane i pića, ništa mi drugo ne nedostaje. Leti je više ljudi, a zimi je teže, svi su na poslu u Zletovu i Probištipu“, rekao nam je Ljube.
Ljube je radio je kao rudar u rudniku Dobrevo i tamo zaradio penziju. Razbojnik Ivanov, koji je preživeo, osuđen je na 8 godina zatvora.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading