NEKADA SMO GA JELI UZ MAKARONE Srbi sve manje troše hleb, a ovo navode kao razlog
Razlozi zašto neki ljudi jedu više ili manje hleba su razni. Neki ljudi bez hleba ne mogu da zamisle obrok, dok drugi ga ne jedu zbog gojaznosti. Trećima predstavlja veliki trošak u budžetu, pogotovo ako postoji više članova porodice u kući.
Takođe, danas na tržištu postoji više vrsta hleba - crni, od ražanog brašna, integralni, sa celim žitaricama. Ali, najviše je u upotrebi domaći beli hleb. Statistika kaže da u poslednjih 15 godina značajno opala potrošnja hleba u Srbiji. Postavlja se pitanje, da li smo promenili način ishrane ili je nešto drugo po sredi?
Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije za Prva TV objasnio je da zadnjih 15, 20 godina primećen veliki odliv stanovnika iz Srbije, što je jedan od razloga. Prema njegovim rečima, danas se troši pola vekne hleba po stanovniku i po mnogim ruralnim sredinama, hleb se jede više nego ranije. U Srbiji se svakog dana proda oko 2,5 miliona vekni hleba.
Takođe, ljudi koji žele da smršaju i vode zdrav način života ili jednostavno imaju intoleranciju na gluten, rado izbacuju belii hleb iz upotrebe. O tome je za Prva TV pričala Emilija Đorđević, stručnjak za keto ishranu.
"Keto ishrana potpuno izbacuje glutensko brašno i sve namirnice koje sadrže gluten i samim tim ne jede se hleb od belog brašna, već se mora isključivo praviti", objasnila je ona i dodala je da su njena iskustva pokazala i praćenje navika ljudi - da su se dosta promenila gledanja na hleb, pogotovo na kupovni.
"Ljudi uglavnom zbog gojaznosti izbegavaju da kupuju hleb i pre se odlučuju da ga sami prave i kupuju neke skuplje bez aditiva", otkrila je i dodala da je za odvikavanje od belog brašna dovoljno šest do sedam dana.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)