NEMA DA NEMA, MOŽE SAMO DA NESTANE Najbolji "svadbarski kupus" čeka vas za vikend u Mrčajevcima, ako se ovako sprema bolji je od pečenja
Mrčajevačka "Kupusijada", koja se tradicionalno održava sredinom septembra i ove godine će ugostiti brojne ljubitelje dobrog zalogaja, ali i kuvare vešte u pripremi ovog tradicionalnog srpskog jela.
Najveća gastronomska manifestacija u Mrčajevcima održaće se od 15. do 17. septembra i očekuje se da će i ove godine ugostiti više od 100.000 posetilaca, a i ove godine je takmičarskog kataktera.
Manifestacija je nastala 2002. godine i od samog starta ima takmičarski karakter. Svake godine se održava kulinarsko nadmetanje tokom kojeg stručni žiri izabere najveštije u pripremi takozvanog, "svadbarskog kupusa". I ove godine najbolje kulinare očekuje zlatni, srebrni i bronzani lonac – kažu u Turističkoj organizaciji Čačak.
I ove godine organizatori očekuju više od 100.000 posetilaca, ljubitelja druženja i zabave, a pre svega dobrog zalogaja. Svadbarski kupus se u Mrčajevcima, ali i ostatku Šumadije i dalje priprema na tradicionalan način i uvek je na meniju svadbarskih veselja koja su u toku. Naziv "svadbarski" je dobio po kvalitetu, jer srpski domaćin ne štedi kada ženi i udaje, pa se i kupus u zemljanom loncu tada sprema bogatije nego inače.
Prošle godine je "na varti" završilo oko 50 tona svežeg kupusa, koji ukišeljen i skuvan s najmanje tri vrste mesa, predstavlja pravu kulinarsku pikanteriju. Najbolje ide uz kajmak, toplu proju i naravno ohlađenu rakiju.
Ugostitelji još nisu odlučili koliko će koštati porcija kupusa ove godine, budući da su i prošle formirali cenu koja je manje više bila identična u svim ugostiteljskim objektima.
Ako u sezoni kiselog kupusa spremite svadbarski kupus po našem receptu, pozavideće vam i profesionalni kuvari.
Trik je u tačnoj razmeri sastojaka i dugom krčkanju na šporetu.
Sastojci:
- 3 kg kiselog kupusa
- 1/2 kg svinjskih sušenih rebara
- 1/2 kg junećeg buta
- 1/2 kg svinjskog mesa (najbolje od plećke)
- 300 g slanine ili kobasice
- 5 glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 3 lista lovora
- tri kašike masti
- kašika začinsku paprike
- biber u zrnu
- voda
Priprema:
Očistite crni luk, sitno ga iseckajte i prodinstajte na malo masti. Kad luk postane staklast, sklonite posudu sa ringle, dodajte začinsku papriku, promešajte i ostavite da odstoji sa strane.
Dobro operite veću glavicu kupusa, pa je isecite na krupnije komade. Ostavite nekoliko listova sa strane, trebaće vam da "ušuškate" kupus.
Posudu u kojoj ćete kuvati svadbarski kupus premažite mašću, na dno stavite red kupusa, dodajte malo dinstanog crnog luka i očišćen čen belog luka, pa ređajte meso isečeno na krupnije kocke. Možete da počnete sa svinjetinom.
Rebarca obavezno prepolovite uzdužno, a slaninu iseckajte na sitnije kocke; ukoliko umesto slanine stavljate kobasice, isecite ih na malo šire kolutove.
Između svakog reda kupusa stavljajte izdinstan crni luk, čen belog luka i drugo meso - junetinu, svinjetinu, rebarca i slaninu, odnosno kobasice. Možete, takođe, da začinite kupus i meso stavljanjem listova lovora i biberom u zrnu.
Poslednji red prekrijte listovima kupusa, nalijte vodom do dve trećine posude, poklopite i kuvajte na veoma tihoj vatri barem četiri sata. Po potrebi dolivajte vodu, jer jelo ne sme da ostane suvo.
Služite toplo uz vruću pogaču ili proju.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)